• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Ajutor setup corect - Lelit PL62T (HX cu PID)

#1
Salut,

Recent am achizitionat setup-ul din semnatura.
Ambele produse (espressor / rasnita) nu au venit cu manuale...asa ca am sa apelez la voi.
Prima extractie...nu prea reusita.Din ce am citit pe site...Pid-ul ar trebuie sa stea pe la 92-95, al meu PID sta la 121 punct. il pot seta doar intre 120-130.
Pentru Vario am folosit 2F...nu mi-e clar daca in sus e mai fin si in jos mai putin...nici asta nu are manual.
Cred ca si rasnirea nu e cea mai fericta...in acest setup.Pt test am folosit cafea din cometz...care e ceva mai buna.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#2
Legat de PID, sigur nu esti pe modul aburi?
Expobar Brewtus IV | Kinu-Die Muhle M47 | VST 20gr ridgedless | tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm | pitcher Motta 35cl | Aeropress + Kohi filter | V60
 
Reply
#3
cred ca nu...am sa incerc iar.sa vad

@ALin T nu am nici un comutator pentru steamer...un singur buton : on / off langa pid.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#4
Felicitari! La cat mai multe shot-uri!
Incearca sa intri in meniul PID cu sageata sus apasata lung. Apoi cred ca sageata in jos, sa schimbi meniul pentru apa. Cu sageata in sus cresti temperatura, in jos scazi.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#5
am facut asta...apasand lung pe sageata in sus,a aparut PRG pe PID si dupa am scazut temperatura prin apasarea sagetii in jos.
doar ca limita e 120 min si max 130
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#6
Incearca sa apesi altceva dupa ce apare PRG ca sa treci in mod abur (sa apara o temperatura sub 98 grade).

...sau intra in mod apa cu sageata in jos apasata lung?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#7
(12-11-2014, 00:12)Mihai.B Wrote: Pentru Vario am folosit 2F...

Pentru site nepresurizate nu treci de 1
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#8
[Image: fb70ccde89b49bcb8557e9dfca332915.jpg]

Pare ca descrește spre sub 100...astept sa vad cum evoluează

am reusit sa-l duc in minim 111 ! mai jos nu vrea.PID-ul are 2 setari PRG si Off

@amarok poti fii te rog mai explicit? 1 cat?
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#9
Pe de altă parte hx-ul asta nu e și DB! Poate trebuie ținut la 121
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#10
Felicitari si sa le stapanesti sanatos.

Daca vorba de HX cu PID uite aici un topic interesant in care userul @radudani explica foarte bine cum stau lucrurile.

Pe scurt valori aproximative:
Boiler Pressure - Boiler Temp - HX & Espresso Temp
0.84 bar - 117.5C 244F - 88C-90C 190F-194F
1.00 bar - 120.0C 248F - 90C-92C 194F-198F
1.17 bar - 122.5C 253F - 92C-94C 198F-201F
1.33 bar - 125.0C 257F - 94C-96C 201F-205F

La 0.6bari ai 116grade pe boiler HX. La 92 grade pe boiler HX nu ai o temperatura oprima de extractie pt. espresso, si nici abur pt. lapte.
Din acest motiv si limitarile 120-130 grade impuse de fabricant.
 
Reply
#11
inteleg ca de fapt PID ul imi arata mereu temp din boilar pt steamer.asa ca daca il las la 121 si fac ectractia asa...mai lucrez la rasnire
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#12
Felicitari pentru achizitie! Arata foarte bine sculele, insa acum trebuie sa te pui pe teste si pe inteles bine HX_ul cu E61. Discutia recomandata si de astinga este exact pe aceasta tema, deci rezerva-ti o ora sau chiar mai mult sa citesti cu atentie tot ce scrie, incepand de la intreabarea mea pana la final. Vei gasi un fervent sustinator al HX-ului cu PID, hateganul, un sceptic, RaduCarutasu, si un doctor in tehnica de HX, radudani. Totul intr-un mix stiintific deosebit Smile Daca este sa combini toate acele informatii, e clar ca de flush nu se scapa. Inclusiv eu pe DB nu plec fara 4-5 secunde de flush. Intr-un fel sau altul, schimbarea temperaturii in boilerul HX-ului, preluata mai departe de apa din schimbatorul de caldura, va conta in durata flush-urilor. Dar e greu sa tragi doua concluzii asa simplu, la cata informatie gasesti acolo. Citeste cu atentie.

Reperele lui astinga sunt de ajutor, insa "dopul" de apa fierbinte oricum trebuie scos din grup, printr-un flush initial, a carui durata o vei descoperi pe masura ce te obisnuiesti cu espressorul.

Exactitatea temperaturii de extractie nu o am nici eu pe DB si nic tu pe HX cu PID, ci o au userii care au montat in grupul E61 un termometru Eric. Este de fapt singura posibilitate reala de a cunoaste adevarata temperatura a apei care vine peste pucul de cafea.

Manual pentru Vario ai pe site-ul oficial, in sectiunea Downloads, jos. Stiu ca importatorii au probleme cu anumite manuale traduse in limba romana, insa in engleza ar trebui sa se gaseasca.

Calibrand cele doua aparate intre ele, cu o cafea proaspat prajita, vei obtine foarte rapid shot-uri cremoase. Dar pentru un fine tuning al gustului, e nevoie sa-ti insusesti putina tehnica de HX. Articolul "suprem" este aici.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
Merci Lyvyyo pt raspuns. Am sunat în Italia și am căpătat un manual în engleza pt modelul meu cu PID. Revin cu detalii, rezultate și filmări.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#14
Poti sa-i faci un upload sa-l vedem si noi?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
am sa fac un upload asap...momentan azi am facut o mare ciorba!!! am schimbat sita care era pe portafiltrul cu 2 iesiri si am pus-o pe cel cu o singura iesire...ce a iesit? o ciorba similara cafeleai moka Sad deci inca nu sunt ready for action Sad
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#16
Am pus manualul aici: https://drive.google.com/file/d/0B8pXhrm...sp=sharing

Vad ca prea multe lucruri nu sunt despre PID. Acum nu stiu cat iti permit producatorii sa intri in setarile unui PID... Evident, tot indicatiile din topicul despre HX raman mai bune, caci manualele sunt...manuale Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
btw: dorec sa fac comanda de VST-uri. ma gandeam la o sita de 7 si una de 18.Mai este cineva interesat ? poate facem un order mai mare.

Merci Lyvyoo pt manual.
Am consultat si manualul trimis de cei din Italia.nu zice mare lucru.insa acum imi e clar ce controleaza acest PID.si valoarea la care va sta e clar intre 120-122 inclusiv.
Multumita lui astinga am aceste estimari:

Boiler Pressure - Boiler Temp - HX & Espresso Temp
0.84 bar - 117.5C 244F - 88C-90C 190F-194F
1.00 bar - 120.0C 248F - 90C-92C 194F-198F
1.17 bar - 122.5C 253F - 92C-94C 198F-201F
1.33 bar - 125.0C 257F - 94C-96C 201F-205F


Raman la parerea ca inca nu rasnesc ce trebuie.cred ca problema mea in ceasca pleaca de la primul pas...rasnirea nu e consistenta...si observ ca pe sita mica pierd multa cafea pe margine. am folosit modul automat 1 de pe rasnita care rasneste 10s.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#18
Cumpara niste boabe proaspat prajite caci cele oxidate din comert te incurca. Exista preturi pentru toate buzunarele.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
Am zis sa fac teste cu ce mi-a rămas și sa cumpăr după. Oricum nu intenționez sa mai dau bani pe cafea din raft.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#20
(13-11-2014, 13:11)Mihai.B Wrote: Multumita lui astinga am aceste estimari:

Boiler Pressure - Boiler Temp - HX & Espresso Temp
0.84 bar - 117.5C 244F - 88C-90C 190F-194F
1.00 bar - 120.0C 248F - 90C-92C 194F-198F
1.17 bar - 122.5C 253F - 92C-94C 198F-201F
1.33 bar - 125.0C 257F - 94C-96C 201F-205F

Chiar daca sunt masurate pe un alt tip de espressor, pot creea o imagine a temperaturii.
radudani a mai pus aici pe forum, multe tabele si grafice rezultate din masurarile pe HX-ul Magica de la Bezzera. Cauta-le, te ajuta sa intelegi functionarea HX-ului.
Dupa cum se observa aici https://www.youtube.com/watch?v=UquOxIPdRQ4 , la minutul 3:34 , cei de la Rocket, au pus in manual un tabel care ajuta in estimarea temperaturilor in functie de ce arata PID-ul.
Chiar daca nu vei obtine date exacte ele te pot ajuta sa estimezi cam pe unde esti cu temperaturile in ceasca.

Totusi, am vazut in poza ca ai reusit sa setezi 116grC. Incearca sa cauti temperatura potrivita pentru gustul tau si pentru tipul de cafea pe care il prepari si mai putin sa te legi de pragul de jos care se poate seta la PID.
Totul e sa iti placa rezultatul.

Oricum, daca doresti sa verifici cu precizie temperatura cafelei, asa cum a precizat si Lyvyoo si radudani si eu si multi altii, montarea termometrului pe grupul E61 este necesara.
 
Reply
#21
Ms pt update. Am reușit sa setez intre 111 și 130.il țin momentan pe 121.revin cu rezultate. În weekend merg sa yau si niste cafea proaspătă.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#22
Apropo, azi m-am intalnit cu Tatarusanu care a tinut sa-mi dea cadou doua invitatii la meciul de maine cu Irlanda, in semn de multumire pentru ce shot-uri senzationale obtine acum cu PL62T, luat de el in Italia (citind pe aici a realizat ca vrea HX nu DB). A gasit si o prajitorie cat de cat ok in Firenze, si dupa ce in primele zile a crezut ca arunca aparatul pe geam, acum a devenit un espressoman virusat Smile Atat de virusat incat va pelca din Romania cu niste pungi de cafea de la prajitoriile autohtone, caci s-a saturat de arsurile italienilor Smile Deci rabdare si informare...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#23
Wink 
(14-11-2014, 01:23)Lyvyoo Wrote: Apropo, azi m-am intalnit cu Tatarusanu care a tinut sa-mi dea cadou doua invitatii la meciul de maine cu Irlanda, in semn de multumire pentru ce shot-uri senzationale obtine acum cu PL62T, luat de el in Italia (citind pe aici a realizat ca vrea HX nu DB). A gasit si o prajitorie cat de cat ok in Firenze, si dupa ce in primele zile a crezut ca arunca aparatul pe geam, acum a devenit un espressoman virusat Smile Atat de virusat incat va pelca din Romania cu niste pungi de cafea de la prajitoriile autohtone, caci s-a saturat de arsurile italienilor Smile Deci rabdare si informare...

haha...poate posteaza niste rezultate Smile
clar ca voi scoate ceva bun la sf.aparatul e ok, rasnita la fel...indianu din mine inca basbaie aiurea Wink
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#24
Mi-a postat pe email rezultate, caci nu are pornirea de a scrie pe forum:

[Image: robusta_zpsd9e5dc5e.jpg]
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#25
Arată... Într-un fel fata de ce am eu momentan. Știu ca poate vedea ca și gust ce se scrie pe forum... Asa ca îl invit deschis sa participe activ cu sfaturi.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#26
Am reusit sa fac cateva extractii mai decente....inca mai am de lucrat la cantitatea de cafea si modul de tampare.
Insa ca si update: am luat legatura cu Lelit Italia si le-am cerut si lor un tabel oficial cu temperaturile in fs de valorile de pe PID.Am inteles ca se lucreaza deja la asta si voi primi un mail asap.Imediat ce vine voi face share.Ce mi s-a parut funny este ca cineva de la asistenta tehnica, si de origine romana Smile), mi-a recomandat ce credeti??!! Termometru Eric.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#27
Interesant! Debordanta sinceritate!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#28
Da chiar ca...oamenii au fsot super ok...am specificat ca in ambalaj nu am avut manual si se pare ca vor tipari manuale special in romanan - eng - italiana pentru cele care ajung la noi.Tot ei spuneau ca sunt pe cale sa extinda gata Mara (adica hx pl62x) cu un db si inca un model.Astept cu interes ce urmeaza.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#29
Foloseste cineva acest grafic?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#30
(20-11-2014, 11:31)baloozzy Wrote:
(20-11-2014, 11:16)Mihai.B Wrote: [Image: 269t_p_small_1.jpg]

Foloseste cineva acest grafic?

La mine nu se vede care?  nu se incarca imaginea.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)