• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Ajutor, dezamagire totala

#1
Star 
salutare,

Primul meu post dupa o incercare esuata de a obtine un espresso la o Gaggia Evolution.
Fara sa vreau o compar cu fostul espressor Philips Poemia 8323 pe care l-am folosit pt. 2 zile dupa care l-am returnat pe motiv ca functiona cand vroia el.

In primul rand folosesc cafea Illy proaspat cumparata - ambalata in clasicul butoias din aluminiu. Pare rasnita f. fin, aproximativ cum am vazut prin zecile de filmuletele shot-ul perfect Gaggia Smile .

Cand functiona, acel Philips, presurizat sau depresurizat, oferea o cafea muult mai cremoasa si aromata.

La noul Gaggia gustul e foarte 'artificial', cu gust nitel de praf, plat... incomparabil cu Philips-ul.
Sunt de abia la primele 'shot-uri', probabil voi invata in curand tehnicile de dozare/tampare, dar dupa prima experienta, sunt foarte dezamagit.

Folosesc sitele originale - presurizate - si ma asteptam sa obtin un rezultat macar modest.

Ce recomandari ati avea?

Clar, pasul urmator e sa cumpar site depresurizate si cafea de la cei 'batrani'.

E cineva din Galati pe acest forum?

De unde gasesc sa cumpar un portafiltru 'fara fund' care sa se potriveasca la Evolution?

Multumesc anticipat pentru opinii!

Aroma fie cu voi Smile
Liviu
 
Reply
#2
In primul rand printre "dotarile" tale nu vad ceva esential - RASNITA !
Ia-ti o rasnita adevarata, site nepresurizate, tamper, cantar, cafea "adevarata" si mai discutam Wink
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#3
Dumnezeule, ce tristete este la butoiasele alea!!! Angry

La bomba mea de pe aragaz nu primesc decit Tchibo Milano. In rest nu-mi place nimic. 150ml apa, 25g Tchibo Milano(pe cintar, frate, ca la farmacie), tampat tare cu fundul unui pahar. Atit de tare cit ma tine teama sa nu mi se sparga in mina gura paharului, ca-i cam sfrijit din constructie. Apoi, 3min30sec si turnat in 2 cesti.
Extrag, sau ce?Undecided
 
Reply
#4
liviul, asa cum spunea si sorin2505, primordiala in ecuatia unui espresso este rasnita. La o adica poti folosi si o cafea mai proasta daca nu esti in bani in luna aia, dar daca o rasnesti la granulatia corespunzatoare tot vei obtine un shot cremos cat de cat.

Cred ca trebuie sa citesti ABC-ul, deci ia-o usor, cu rabdare:

- vezi aici de ce rasnita este elementul principal, cu toate explicatiile de care ai nevoie.
- vezi aici de ce Illy (sau alte marci) nu este o cafea buna pentru espresso si ce tip de cafea ar trebui sa folosesti
- vezi aici de ce ai nevoie de site nepresurizate.

Deci ordinea in cazul tau ar fi asa: rasnita, site nepresurizate, tamper de inox, cafea proaspat prajita (deci nu "proaspat cumparata" Smile ).

Dupa ce le citesti, revino cu intrebari apropo de ce nu iti este clar. Suntem o comunitate frumoasa unde vei gasi cam toate raspunsurile de care ai nevoie.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
neata si multumesc de raspunsuri!

am citit mai tot pe forumul asta.. in mare stiu ce-mi trebuie... mai rau e cu finantele.
dezamagirea maxima e ca la acel philips cu aceeasi cafea am obtinut rezultate net superioare.

imi recomandati sa cumpar cafea deja macinata de la 'prajitorii' de pe forum?
as obtine acele creme din filmuletele postate?

multam,
Liviu
 
Reply
#6
Ideea era sa citesti in acele articole despre mecanismul de extragere a unui espresso, ca sa iti dai seama de ce nu se poate fara rasnita.

Nu te va incalzi cu nimic cafeaua rasnita de prajitor, din doua motive - cafeaua isi pierde aromele dupa cateva MINUTE de la rasnire, iar prajitorii nu stiu cat de fin sa rasneasca pentru a-ti curge tie 60ml in 25 de secunde din 14g de cafea. Dar poti incerca. Sau pana una alta poti lua o rasnita manuala de 10-30E + sita nepresurizata (caz in care nu mai folosesti tumburusul de plastic) si practic vei avea o curgere ca in clipurile de pe youtube.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
(16-03-2013, 01:16)Lyvyoo Wrote: Ideea era sa citesti in acele articole despre mecanismul de extragere a unui espresso, ca sa iti dai seama de ce nu se poate fara rasnita.

Nu te va incalzi cu nimic cafeaua rasnita de prajitor, din doua motive - cafeaua isi pierde aromele dupa cateva MINUTE de la rasnire, iar prajitorii nu stiu cat de fin sa rasneasca pentru a-ti curge tie 60ml in 25 de secunde din 14g de cafea. Dar poti incerca. Sau pana una alta poti lua o rasnita manuala de 10-30E + sita nepresurizata (caz in care nu mai folosesti tumburusul de plastic) si practic vei avea o curgere ca in clipurile de pe youtube.

Multumesc pentru raspuns... probabil ca am sa trec pe un Hario pentru inceput.
Stie cineva daca in RO se gasesc si alte marci de rasnite manuale in afara de Hario?
Eu am cautat si nu am gasit nimic altceva.

Liviu
 
Reply
#8
Deocamdata, ca si rasnite noi, nu cred. Sunt zvonuri ca vor aparea Zassenhaus si Porlex, insa e de vazut... Oricum, exista si site-urile de afara, ebay etc.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Ehehe, alta viata current Hario... Crema, gust... Excellent.
Cateva intrebari:
1. LA Gaggia Evolution cum fac depresurizarea portafiltrului pentru a face alt shot, imediat dupa primul... Fara a improsca cu zat peste tot? Angry

2. Cum trebuie modificata macinatura o data cu ,invechirea, cafelei? Spre mai fin sau mai grunjos?


Multumesc pt info,
Liviu
 
Reply
#10
1. astepti mai mult
2. spre fin
 
Reply
#11
Oh nu... Si daca vrei sa faci 2 duble...? Dai cu banu cine bea inainte¿
 
Reply
#12
Pai nu exista espressor care sa iti faca doua duble odata, adica 60ml de espresso din 14g de cafea, in fiecare ceasca. Ar insemna sa pui 18g de cafea si sa obtii 120ml. Eventual, din 14g de cafea poti face doua espresso clasice, de 30ml.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
Exista, cu 2 grupuri Tongue sa fim glumeti.
Iti trebuie doar multi bani, o bucatarie maare si o partenera exxtreem de intelegatoare Smile
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#14
Poate m-am exprimat eu gresit... Ai musafiri si vrei sa faci 4 cafele... Cum depresurizezi dupa prima dubla? Astepti 15-20 min intre shoturi?
 
Reply
#15
10-15 secunde
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
(19-03-2013, 23:49)liviul Wrote: Oh nu... Si daca vrei sa faci 2 duble...? Dai cu banu cine bea inainte¿

E o varianta si asta nu banul.Big Grin
Pana macini la Hario pentru inca o dubla, e suficient timp sa se depreseze si grupul.(pt. o sita nepresurizata)
 
Reply
#17
Eu cand aveam Pure puteam scoate portafiltrul destul de repede dupa extractie. Numai ca faceam operatiunea foarte lent.

liviul, sper ca acum folosesti sita nepresurizata fara acel tumburus de plastic.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
Da, claar fara... Cine imi poate descrie nitel doua vorbe despre cat de mult se simt diferente la un aparat cu sau fara PID...
Am inceput sa ma informez, dar nu am gasit referinte la cat de mult se schimba lucrurile la folosirea PID ului.

Multam,
Liviu
 
Reply
#19
Asta poti intreba pe topicul despre ce temperatura prefera userii sa fixeze la pid. Din moment ce se "joaca" la el inseamna ca stiu ce cauta.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#20
Poate schimba Liviu titlul la topicul acesta, iti cauti batista prin buzunar cind dai de el. Mai mult optimism baieti, inca nu am ajuns la Bellu. Nici macar la spital. Spuneti cheeeeeeeese!
 
Reply
#21
Lasa ca e bun topicul si pentru altii care au fost dezamagiti initial. Trebuie putina rabdare in espresso...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#22
Nu-i suficienta canoneala pina apuci sa ai pe masa un agregat? Dupa ce-l ai, trebuie sa jelesti in continuare?Confused
Toate rebuturile merg pe git, de ce varsam lacrimi? Big Grin Tongue Rolleyes
 
Reply
#23
La Gaggia Evolution, singura data cand mi-a improscat cafeaua peste tot a fost cand am frotat laptele si in acelasi timp am facut si espresso.
Deci, verifica sa nu ai si butonul de la steamer pornit cand faci cafea. Ori faci cafea, ori frotezi lapte, niciodata impreuna.
Sper ca te ajuta.


(19-03-2013, 23:38)liviul Wrote: Ehehe, alta viata current Hario... Crema, gust... Excellent.
Cateva intrebari:
1. LA Gaggia Evolution cum fac depresurizarea portafiltrului pentru a face alt shot, imediat dupa primul... Fara a improsca cu zat peste tot? Angry

2. Cum trebuie modificata macinatura o data cu ,invechirea, cafelei? Spre mai fin sau mai grunjos?


Multumesc pt info,
Liviu
Bezzera BZ10, Rocket Boxer, 2 x Mahlkonig Vario, Obel Mito
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)