• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Ajutor Lelit 42EM

#1
Astazi am cumpărat un Lelit 42 EM am zis ca reusesc sa fac o cafea extraordinara dar nu reusesc de loc sa imi iasa o cafea cremoasa asa cum vorbesc multi pe forum, am folosit cele trei site primite la aparat pe rand, am macinat la cafea sub diferite marimi, dar de cele mai multe ori imi iasa o cafea ceai. Folosesc cafea boabe, nu e prospat macinata e Lavazza espresso cremoso. Poate ma ajutati cu un sfat, pentru ca am asteptat mult sa imi iau aparatul dar nu stiu sa il folosesc banuiesc, am citit tot ce s-a scris pe forum, si am facut cam tot ce s-a scris . nu cred sa fie de vina doar cafeaua daca nu e proaspat prajita.
Folosesc un tamper de plastic.
Astept un sfat, va multumesc
 
Reply
#2
(17-06-2014, 16:42)rada.pm Wrote: . Folosesc cafea boabe, nu e prospat macinata e Lavazza espresso cremoso. . nu cred sa fie de vina doar cafeaua daca nu e proaspat prajita.
Folosesc un tamper de plastic.
Astept un sfat, va multumesc
....problema este chiar la cafea, si chiar la prospetime. Cand am avut si eu acelas model eram in italia si nu stiam de unde sa iau cafea proaspata asa ca am luat Illy, ....o mizerie...fara crema si cu un gust amarui apos.

Cam asta am reusit eu la nici o saptamana dupa ce mi-am luat rasnita.
Ce rasnita falosesti? ai portafiltru fara fund ca sa poti urmari estractia? cu ce tampezi? si ce forta? sa-r putea ca si aici sa ai o problema. Nu folosi temparul de plastic de la lelit.
Pune in semnatura ce echipament ai.
Expobar Brewtus IV, Quamar Q13(75mm flat), Espro Calibrated Tamper, Pitcher - Espro, site: VST 18g, IMS 14/21 etc
 
Reply
#3
sunt nou in domeniu de aceea intreb aparatul are rasnita lui Lelit si pe asta o folosesc ,nu am luat portafiltru fara fund, daca nu merge decat cu cafea proaspat prajita o sa il trimit inapoi, pentru ca aici in oras in Caransebes nu avem asa ceva si aparatul a costat 520 de euro deci...... n-am facut nici o afacere sa inteleg daca folosesc cafea Lavazza oro sau crema sau orice alta cafea ....
 
Reply
#4
(17-06-2014, 17:14)rada.pm Wrote: sunt nou in domeniu de aceea intreb aparatul are rasnita lui Lelit si pe asta o folosesc ,nu am luat portafiltru fara fund, daca nu merge decat cu cafea proaspat prajita o sa il trimit inapoi, pentru ca aici in oras in Caransebes nu avem asa ceva si aparatul a costat 520 de euro deci...... n-am facut nici o afacere sa inteleg daca folosesc cafea Lavazza oro sau crema sau orice alta cafea ....
in primul rand vreau sa fac o corectura eu am avut Lelit 41Em, adica fara rasnita incorporata. Daca poti sa-l schimbi in asa fel incat sa ai doar espressor( espressorul in corp comun cu rasnita iti incalzeste cafeaua) si sa i-ti iei rasnita separata.
Pota sa folosesti ce cafea de "Brand" din comet, nu o sa ai crema, nuanțe in ceasca da ca cafeaua nu este proaspata.
Uite aici pe forum informații legate de cafea.
Referitor la ce cafea se găsește la tine, pot sa-ti spun ca poți sa comanzi de pe net. Sunt mai multe prăjitorii care trimit: Hedone caffee, Ecuator, P.J. etc.
Astfel ca posibilități exista de a bea cafea buna la tine acasă. Inca un lucru, cafea mai buna ca la tine acasă, sunt șanse foarte mici sa găsești intr-o cafenea.
Lelitul este un aparat excelent pentru început.
Expobar Brewtus IV, Quamar Q13(75mm flat), Espro Calibrated Tamper, Pitcher - Espro, site: VST 18g, IMS 14/21 etc
 
Reply
#5
incerc sa cumpar maine niste cafea proaspat prajita si o sa incerc multumesc pentru sfaturi am fost cam dezamagit .....
 
Reply
#6
(17-06-2014, 18:44)rada.pm Wrote: incerc sa cumpar maine niste cafea proaspat prajita si o sa incerc multumesc pentru sfaturi am fost cam dezamagit .....

Incearca sa rasnesti mai fin si sa tampezi nu foarte tare dar uniform (pentru asta iti trebuie un tamper adevarat). O sa iasa cu crema indiferent de cafea, dar mai densa presupun cu cafea proaspata. Pana la urma conteaza gustul, nu spuma/crema.
Fericitii din Bucuresti au de unde sa aleaga cafea proaspata, in tara e mai greu si mai scump din cauza transportului.
 
Reply
#7
multumesc am comndat un tamper si cafea maine ajung la mine o sa mai incerc si o sa va zic cum am reusit ....da păcat că nu avem si la noi nici măcar la Timisoara dar si prin curier merge...
 
Reply
#8
Am comandat a venit si tamperul si acum numai functioneaza aparatul nou pe care il am de 2 zile cand pun cafeaua tasneste apa pe langa improasca cafeaua indiferent de gradul de macinare al cafelei sunt disperat cred ca trimit aparatul la furnizor
 
Reply
#9
(19-06-2014, 13:09)rada.pm Wrote: Am comandat a venit si tamperul si acum numai functioneaza aparatul nou pe care il am de 2 zile cand pun cafeaua tasneste apa pe langa improasca cafeaua indiferent de gradul de macinare al cafelei sunt disperat cred ca trimit aparatul la furnizor

Pune te rog un filmulet cu ce se intampla, filmeaza daca poti rasnirea, tamparea si extractia, si ce indica manometrul in timpul extactiei.
ce cafea ai folosit?
Expobar Brewtus IV, Quamar Q13(75mm flat), Espro Calibrated Tamper, Pitcher - Espro, site: VST 18g, IMS 14/21 etc
 
Reply
#10
nu am posibiliatate de filmare dar am pus cafea pe care am baut-o dimineata fara tampare , si cu tampare se ridica acul manometrului la 5 si apoi tasneste pe langa porta filtru cafea si abur mi-am umplut bucatari toata eu raman la parerea ca mi-au dat unul folosit pentru ca dupa 2 zile in care am facut 15 cafele cu aceiasi cafea pe care am facut-o dimineata sa nu o poti bea la pranz sunt dezamagit de furnizorul din RomaniA
 
Reply
#11
(19-06-2014, 13:09)rada.pm Wrote: Am comandat a venit si tamperul si acum numai functioneaza aparatul nou pe care il am de 2 zile cand pun cafeaua tasneste apa pe langa improasca cafeaua indiferent de gradul de macinare al cafelei sunt disperat cred ca trimit aparatul la furnizor
incearca, te rog, sa fii putin mai explicit. foloseste cu incredere semnele de punctuatie pentru a putea fi inteleasa problema pe care o ai. pe unde tasneste apa? pe langa portafiltru sau prin alta parte? nu stiu cum vine lelitul...cu site presurizate sau nepresurizate? ideea cu filmuletul este foarte buna in cazul tau...poti sa filmezi si sa ne arati ce se intampla? vor fi mai multe sanse sa primesti un sfat pertinent daca intelegem ce se intampla acolo..
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#12
pe linga porta filtru
 
Reply
#13
(19-06-2014, 13:26)rada.pm Wrote: nu am posibiliatate de filmare dar am pus cafea pe care am baut-o dimineata fara tampare , si cu tampare se ridica acul manometrului la 5 si apoi tasneste pe langa porta filtru cafea si abur mi-am umplut bucatari toata eu raman la parerea ca mi-au dat unul folosit pentru ca dupa 2 zile in care am facut 15 cafele cu aceiasi cafea pe care am facut-o dimineata sa nu o poti bea la pranz sunt dezamagit de furnizorul din RomaniA

Ok,parerea mea este ca espressorul este ok, dar sa o luam metodic:
1.Curata capul facand un un backflush. Operatia execut-o de 2 ori consecutiv! Spune-ne ce presiune indica manometru.
2. Rasneste cafeaua f. fin..aproape de turcesca.
3.pune 15\16 g cafea in sita dubla.
4.tampeaza la 14 kg-ajutate de ub cantar.
5. Descrie-ne daca si pe unde mai tasneste cafeaua, si care este presiunea in manometru.
6. Nu mai face extractii fara sa tampezi!!! Se lipeste cafeaua de garnitura si sita!
Expobar Brewtus IV, Quamar Q13(75mm flat), Espro Calibrated Tamper, Pitcher - Espro, site: VST 18g, IMS 14/21 etc
 
Reply
#14
(19-06-2014, 13:44)cristian88 Wrote:
(19-06-2014, 13:26)rada.pm Wrote: nu am posibiliatate de filmare dar am pus cafea pe care am baut-o dimineata fara tampare , si cu tampare se ridica acul manometrului la 5 si apoi tasneste pe langa porta filtru cafea si abur mi-am umplut bucatari toata eu raman la parerea ca mi-au dat unul folosit pentru ca dupa 2 zile in care am facut 15 cafele cu aceiasi cafea pe care am facut-o dimineata sa nu o poti bea la pranz sunt dezamagit de furnizorul din RomaniA

Ok,parerea mea este ca espressorul este ok, dar sa o luam metodic:
1.Curata capul facand un un backflush. Operatia execut-o de 2 ori consecutiv! Spune-ne ce presiune indica manometru.
2. Rasneste cafeaua f. fin..aproape de turcesca.
3.pune 15\16 g cafea in sita dubla.
4.tampeaza la 14 kg-ajutate de ub cantar.
5. Descriene daca si pe unde mai tasneste cafeaua, si care este presiunea in manometru.
6. Nu mai face extractii fara sa tampezi!!! Se lipeste cafeaua de garnitura si sita!

Cafeaua se lipeste de dus daca scoti imediat portafiltrul fiindca sistemul e facut in asa fel incat sa se preseze cafeaua din ambele parti(filtru si dus).Daca pui prea multa cafea nu mai poti sa introduci portafiltrul...
Asta la aparatul pe care il are(PL042EM).
E mizerie pe garnitura sau este deteriorata in cel mai rau caz.
Tamparea nu prea conteaza cu ce forta o faci, de fapt din modificarea parametrilor tampare/grad de rasnire reglezi aroma/crema cafelei.
Nu cred ca trebuie sa-si cumpere greutati ca la aprozar...Smile
Uite un videoclip https://www.youtube.com/watch?v=zMPQAVNXqvg
 
Reply
#15
Daca tasneste apa pe langa pf problema este la garnitura. Asigura-te ca este curata garnitura si nu ai ceva care sa impiedice etansarea si, daca tot ai probleme, mergi cu el la service. In mod normal garnitura face parte din consumabile...dar nu la doua zile de la cumparare. Eu am pus o garnitura noua unui lelit pl42 si nu a etansat de la prima utilizare...
Bafta si sa ne spui ce ai rezolvat.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#16
Eu spun ca de vina este entuziasmul prea mare Smile Primesc si pe email uneori astfel de intrebari de la cei ultranerabdatori. Radu.pm sa nu crezi ca un espressor profesional de 10.000E ti-ar fi livrat mai repede crema in ceasca fata de unul de 500E. Ai pe blog un tutorial cu toti pasii de preparare? L-ai parcurs? Te va ajuta ca si punct de plecare. Rabdare si...cofeina... Smile

Quote:dezamagit de furnizorul din RomaniA
La acel pret despre care vorbeai, trebuia sa primesti tamper gratuit nu sa-l platesti, daca ai fi luat de la furnizorul Lelit in Romania. Iar de acolo, repet, ABSOLUT NICIODATA nu au plecat aparate SH reamabalate si vandute ca noi. Stiu foarte bine cum gandeste managerul de acolo, Mihai Dragomir. Din contra, la Black Coffee Friday, a fost mereu o sectiune speciala pentru aceasta categorie. Cred ca te refereai la un magazin...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)