• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Ajustare finete rasnire

#1
Acestea sunt vechile mele rasnite. Pata s-a pus pe rasnita vopsita in albastru, doarece este foarte usor de folosit. Avand in vedere ca este conceputa sa macine cu o anumita granulatie, am reusit sa adaug pe interior, la axul rasnitei o saiba din tabla de 0,13 mm, care-mi asigura conditiile de a obtine o cafea aproape buna (nu perfecta).
Sunt posesorul unui espresor DeLonghi 820, ce a avut in dotare site presurizate.
In masura timpului liber voi modifica lagarul superior de la rasnitele din alama deoarece au o uzura pronuntata. Deasemenea voi rectifica si cutitele lor.
Am cumparat de la Fortex o sita de la Europicola (cu ajutorul lui Liviu), am adaptat marimea granulatiei cafelei, am cumparat cafea boabe de la Kerkesian si am obtinut o cafea buna, in 25 sec, cantitatea normala.
Intamplator am primit si o sita de la un alt DeLonghi, parca 860- sita nepresurizata, dar in aceleasi conditii, a rezulta o cafea cu spuma si nu caimac.


Attached Files Thumbnail(s)
           
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#2
Pana la urma, pe rasnita albastra, ai reusit sa faci modificari astfel incat sa modifici finetea?

*Scrie pe un singur topic/forum ca ne ametesti Smile Si asa, pe Softpedia vad ca mai nou ne ia lumea la caterinca...

DAca iti vei construi si prajitor, asa cum spuneai, sa revii cu poze pe aria de prajire.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Este adevarat ca nu doream sa incarc forumul, dar pana la urma aceasta este soutia.
Am ramas fidel acelei rasnite, deoarece este mai comoda , se prinde de masa si astfel efortul se diminueaza. Solutia este extrem de simpla si la indemana oricui. Am vazut de vanzare in Piata Dr. Taberei, intre micile magazine inchiriate de arabi, la pretul de 35 lei.
Ieri am cumparat de la Keskerian inca 1/2 kg cafea boabe proaspat prajita. In dimineata aceasta cafeaua nu a mai iesit asa gustoasa ca cea precedenta si nici crema multa nu a iesit. Sa fie oare granulatia cafelei ?
Sotia a ramas fidela aparatului Moka, este mai comod si merge aproape cu orice cafea. Eu cred ca se fereste de rasnit, tampat, incalzit cestile,....
Intr-un fel o inteleg ca are multa treaba in casa si este un efort in plus, dar daca fac eu cafeau nu spune nu.
Sa caut pe forum si sa ma documentez de unde pot cumpara cafea verde si dupa aceea pornesc la construirea prajitorului de bucatarie.
Si ca informatie, Keskerian a construit singur prajitorul si rasnitele, prajitorul este cusistem de incalzire cu butelie, are un singur termometru la iesirea gazelor la cos pe care Keskerian nu-l baga in seama, dar se uita la ceasul de la mana si la un moment dat icepe si scoate probe succesive pe care le analizeza vizulal, pana in momentul in care scoate cafeaua la racit cu aer - Experienta-
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#4
Nu exista altul mai priceput decat Keskerian , pacat ca nu are cu 20 de ani mai putin !
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#5
De la granulatie este. Din ce spui, tu nu o poti controla si iti iese cum ai norocul sa o livreze rasnita.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
(17-04-2014, 09:22)vasilemet Wrote: Si ca informatie, Keskerian a construit singur prajitorul si rasnitele, prajitorul este cusistem de incalzire cu butelie, are un singur termometru la iesirea gazelor la cos pe care Keskerian nu-l baga in seama, dar se uita la ceasul de la mana si la un moment dat icepe si scoate probe succesive pe care le analizeza vizulal, pana in momentul in care scoate cafeaua la racit cu aer - Experienta-
(17-04-2014, 09:53)honciucmihai Wrote: Nu exista altul mai priceput decat Keskerian , pacat ca nu are cu 20 de ani mai putin !

Ca o mica paranteza:
ne scuza Liviu ! Smile



 
Reply
#7
Si eu vreau sa fac neaparat un reportaj acolo cand voi gasi toate fondurile de aparatura pentru INterviurile Espressoman. Am ajuns ca Stefan Iordache de la Contego, sa tot spun de jumatate de an ca deschid cafenele, cumpar prajitoare, plec dupa cafea in Grecia... Smile)))) Dar mi-a bagat userul cst "prostii in cap" si acum m-am intins pana la lumini pe LED si aparate ultraperformante pe video.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Daca eram la Bucuresti trageam de tine si incepeai demult... Lasa deoparte ultraperformanta si apuca-te de treaba ! Important este sa te pornesti si sa imbunatatesti pe parcurs tot ce se poate, de la tehnica,regie, diversitate ! Te indrum asa, pentru ca, stiu cum e, si eu gasesc scuze pentru o mie de proiecte si nu ma mai vad apucat de niciunu... Wink Stii cum e, la sfaturi suntem toti buni Smile
 
Reply
#9
Dl Kerkesian a mai imbatranit un pic, aude mai greu, se deplasaza si mai greu, nu mai este ca in clipul de mai sus.
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#10
                        De curand am primit o cutie sigilata cu boabe de cafea prajita, tip illy. Boabele un pic mai prajite (a trebuit sa schimb finetea macinaturii) dar nu asa de parfumata si gustoasa (pentru papilele mele) precum, columbia supremo de la Keskerian, dar a fost apreciata de fata mea si s-a rezolvat.
De curand am modificat sita dubla, din dotarea aparatului DeLonghi, am efectuat gaurirea cu spiral de 0,42 mm, 80 gauri. Rezultatul este ca se obtine o cafea buna, dar incomparabila cu sita nepresurizata de la Europicola (sita pentru o cafea).
Astazi am gasit la Selgros prima piesa din inox = tamburul viitorului mini-prajitor de cafea.
Atasez cateva foto facute cu telefonul.
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#11
Frumoasa povestioara. O mutam la locurile unde am baut o cafea buna, caco aici nu e chiar la locul ei.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
De asemenea, subiectul tau este foarte interesant, dar nu cadreaza cu acest topic. O sa-i facem un loc separat pe aria de prăjire acasă...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
Am creat noul topic despre prajitor - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-S...5#pid14855
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
Te rog sa ma intelegi ca nu-mi face placere sa ma plimb de la un topic la altul, daca nu se poate, asta este, voi citi in continuare ce se scrie.
Cu respect, Vasile Met
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#15
Sa stii ca nici pentru mine nu e o placere sa stau sa mut postari si sa creez topicuri noi, cand as putea citi ceva pe home barista in timpul acela...

Ce trebuie sa intelegi este ca te afli pe un forum organizat si curat, care se poate citi foarte usor datorita structurarii sale pe arii de interese, teme de discutii etc. Pe vechiul nostru "sediu", Softpedia, in sute de pagini se ajunsese sa se vorbeasca despre orice intr-un singur subiect, astfel incat, cine cauta o informatie sau un cumul de pareri pe un anumit subiect, intampina serioase dificultati. Pentru ca aceasta comunitate sa progreseze, trebuie sa le oferim celor care vin din urma o informatie foarte bine structurata. In acest caz, prajitorul tau (foarte interesant de altfel) nu avea legatura cu subiectul "ajustare finete rasnire", asa ca ti-am creat un topic separat pe aria de Prajire acasa, astfel incat sa poti schimba impresii in locul potrivit. Nu vad de ce sa te deranjeze...

E doar o chestiune de obisnuinta. Cred ca si tu la tine in atelier ai sculele puse pe categorii, nu la gramada intr-o cutie mare.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
Corect, asa cum ai expus, dar eu doream ca pasionat sa nu ma plimb prin diferite alte arii (doream sa expun ceea ce am si ceea ce doresc sa fac pe aceeasi arie). (Vasile's)
Dar in continuare, amintesc ca trebuie delimitati (asta vei face personal) cei cu espresoare manuale si dotarile lor, precum si ambitiile lor de a face una si alta .
_Si cei cu scule "semiautomate" ce vor dori imbunatatiri la ceea ce poseda.
Daca deranjeaza exprimarea te rog sa-mi spui.
Asta este parerea mea.
Cu respect, Vasile Met
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#17
Ideea de baza la un forum este comunicarea. In varianta ta, daca sunt 1000 useri vor fi sa zicem 1000 de topicuri in care fiecare isi spune parerile, problemele, dotarile, etc.
Cine ar sta insa sa citeasca toate aceste topicuri si sa raspunda la ele? Gandeste-te ca 50 au probleme cu o rasnita x. S-a descoperit ca e problema de service - treci si anunta in toate cele 50 de topicuri asta, doar ca trebuie sa le cauti bine pe toate. Si tot asa.
Sau ai o idee care il ajuta pe userul x intr-o problema (intamplator i-ai citit topicul). Poate sunt inca 50 care ar aprecia informatia, insa nu stiu si nici nu vor afla pentru ca nu poate fi gasita.

Este mult mai simplu cu zone, domenii de interes. Nu este primul forum si nici ultimul, asa sunt toate gandite.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#18
No coment, am spus ca este corect asa cum a gandit Lyvyo.
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#19
Astazi, dupa trei saptamani de cand am cumparat cafea proaspat prajita (in fata mea), doresc sa amintesc ca am lipsit -din fata espresorului doua saptamani- , si am rasnit proaspat obtinand o cafea buna, dar caliatativ sub cea obtinuta imediat dupa prajirea boabelor. De unde am tras concluzia ca trebuie sa am mereu boabe proaspat prajite (maxim una saptamana).
Mentionez ca este o experienta personala, cu acelasi tip de cafea, cu acelasi prajitor si acelasi sortiment- Columbia supremo-
Mentionez ca din acelasi sort, plecand de langa espresor o perioada de timp, nu am obtinut nimic satisfacator (cu apartul Moca sau ibric).
Deasemenea mentionez ca am fost stresat macinand cu rasnita mea din alama " de cand eram mic si care este expusa in foto atasate". Rasnita cu manivela nu are comparatie ( din pct-ul meu de vedere).
Sunt tare multumit de rasnita de birou , cu manivela, mai ales ca se pate obtine la pretul de 35 ron.
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#20
Si ceva ce nu trebuie neglijat, efortul depus pentru macinarea dozei de boabe ( cu tipul de rasnita din alama, cilindrica cu maneta). Am fost plecat la casa mea de vacanta (sa muncesc pamantul din gradina) si cel mai mult m-a obosit rasnirea boabelor pentru cafeaua de dimineata. Activitate la care am renuntat si am promis ca voi cumpara o rasnita de birou cu maneta , sa o folosesc si in deplasare.
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#21
Si de unde abundau piata din dr taberei la 35 ron/buc, astazi nu am gasit sa cumpar inca o rasnita pentru casa de vacanta.
Voi incerca si in obor, unde parca am zarit asa ceva.
Am facut si un drum la Keskerian, de unde am cumparat inca un Kg de columbia supremo (am nevoie de intaritor pentru munca in gradina).
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#22
Daca doriti sa curatati ceva metalic, sa folositi cu incredere renumita bautura Coca-Cola.
Curata si rugina.
Va dati seama de "ce grija "au producatorii acestei bauturi, fata de santatea noastra !!!
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)