• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Achizitie rasnita

#1
Salut ! Am ajuns si eu la momentul achizitionarii unei rasnite ! Desi exista foarte multa informatie pe forum inca nu m-am hotarat la model . Vreau sa o folosesc pentru acasa. Am oscilat de mai multe ori la cateva modele . 
As dori cateva opinii de genul :
- cea mai buna in categoria de max. 2000 de lei probabil Vario Smile
- ......in max. 2500 de lei
- ......in max. 3000 de lei
E noiembrie(aproape Smile ) si incep ofertele , romanii ...inventeaza , am inteles ca mai intra operatori pe piata , deci pot exista noutati care mie sa-mi scape pe moment !!!
Help !
E. Brewtus IV , MK. Vario , Accesorii Joe Frex , Recipiente&etc. Motta , Portafiltre E. Diamant , Site IMS
 
Reply
#2
Ce sa zic... Eu am vario luată în urma sfaturilor locale și nu îmi pare rău.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#3
Pare-se ca s-ar bate Macap M4D (2500 lei)  - Compak K3 Touch (480E) , ambele pe 58mm, iar pe 64mm Obel Mito Instantaneo (590E) - Quamar M80 (500E) pe categoria 64mm.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
Multumesc pentru raspuns . Clar si la obiect. Daca ai fi in situatia mea ce ai alege?
Ce are in plus Vario W ? Vario(simplu ) are cutite ceramice sau e o alta varianta ?
E. Brewtus IV , MK. Vario , Accesorii Joe Frex , Recipiente&etc. Motta , Portafiltre E. Diamant , Site IMS
 
Reply
#5
Are cineva rasnita Macap M4D ?
E. Brewtus IV , MK. Vario , Accesorii Joe Frex , Recipiente&etc. Motta , Portafiltre E. Diamant , Site IMS
 
Reply
#6
Vario W are in plus un cantar, ce poate fi ok pentru brew dar in niciun caz in espresso. Deci diferenta de bani e inutila. De fapt productia de W s-a terminat.

M4D exista si in varianta stepless si acela trebuie luat daca vrei Macap, deci e de intrebat la importator.

O sa ma uit si eu de curiozitate pe net prin poze caci in afara de Vario, daca vrei rasnita de bar, eu as miza pe cele care au canalul cat mai oblic, de la camera cutitelor, nu drept ca Mazzer. Din cate stiu, k30-ul meu asa e construit, cu o panta abrupta, de unde si retentia mica.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
as dori sa stiu ce ati alege intre vario home si macap mc7.
din scierile de pe forum trag o concluzie simpla. vario este ca o regina a rasnitelor pentru acasa, insa plina de probleme.
ma intereseaza mult fiabilitatea.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario
 
Reply
#8
Eu nu am voie sa dau sfaturi ! Sunt "incepator"  Smile ! Dar deja dupa 24 de ore(de chinuit intensiv) iubesc Vario !Depinde si daca o vrei pentru acasa sau restaurant !
E. Brewtus IV , MK. Vario , Accesorii Joe Frex , Recipiente&etc. Motta , Portafiltre E. Diamant , Site IMS
 
Reply
#9
consum in medie 5,6 cafele pe zi si nu imi doresc ca dupa scurt timp sa raman dezamagit ca am platit o suma pe ceva bun dar nefiabil, sau legat strict de garantie.

(29-10-2015, 22:58)FAP Wrote: Eu nu am voie sa dau sfaturi ! Sunt "incepator"  Smile ! Dar deja dupa 24 de ore(de chinuit intensiv) iubesc Vario !Depinde si daca o vrei pentru acasa sau restaurant !

da. o vreau pentru acasa.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario
 
Reply
#10
Mahlkonig isi da singur cu stangul in dreptul in cazul Vario, pe linie de imagine, cu acele diferente de calibrare. Asa cum imi spunea un director neamt de-al lor intr-un raspuns pe email, ei sunt foarte relaxati si te indeamna sa colaborezi cu service-ul pentru calibrarea dupa bunul plac, caci e gratuit. Dar cel putin in Romania, imaginea de implicare a unui service in viata ta nu rezoneaza cu ceva prea melodios. Intre a nu pune sigiliu de garantie pe gaura de calibrare si a-si asocia imaginea rasnitei cu service-ul, au ales varianta doi, dupa cativa ani fara sigiliu (eu nu am avut). Americanii nu au sigiliu pe gaura, desi sunt cotati mai jos ca europenii in privina IQ-ului, si chiar primesti imbus din partea casei si suport telefonic si multimedia pentru a o face. 

Strict ca si defecte, poti lua topicul Vario la pas si aduna rasnitele care au avut nevoie de service, nu de calibrare. Rezultatul va fi apropiat de 10, zice-se din cateva sute, in 4ani. Mai departe se poate merge pe filiera forumurilor internationale pentru verificari suplimentare. Cam asa e si la Lelit PL43MMI. Din rasnitele astea mici cu raport pret / dotari ok, cred ca Ascaso e cea mai fericita ca si fiabilitate, raportat la nr. de useri detinatori. 

Dar ca si constructie, fiabilitate, flux, piese, MC7 e cu totul alta liga. Daca macini o zi intreaga 30kg de cafea, nici nu ai gadilat-o macar :Smile Vario nu ar rezista constant decat la vreo 250g pe parcursul unei zile, cred. Deci una e profesionala (MC7) alta e casnica avansata. 

Daca in trecut se vorbea de un pret asemanator pe un Mazzer de magazin cu clema, Macap MC7 ii cam ia fata cu acele cutite de 75mm.  Practic 2100 de lei pentru o rasnita animalica de 75mm cutite, stepless, e un pret decent as spune, inclusiv sub romaneasca DIP DK30. Problema este sa nu te supere marimea foarte mare  (pe lung) si retentia adica sa constientizezi ce inseamna 5-6 grame pe traseu si ceva cafea acumulata permanent prin camera cutitelor unei profesionale ca aceasta.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
foaaaaaaaarte util.
nu ma deranjeaza deloc dimensiunile ei.
pun accent pe fiabilitate.
cu raspunsul tau liviu m-ai facut sa uit de complet de vario si sunt dispus sa urc pana la MD4, cu toate ca habar nu am cu se se mananca. stiu doar ca e mai scumpa.
initial eram hotarat pe ascaso i1, apoi vario, acum vereau macap. mai mult de atat nu vreau sa platesc. ca doar e pentru acasa.
totusi vreau sa stiu daca mai am si alte alternative la preturi apropiate de acestea.
daca nu raman la MC7. 
AM UITAT SA INTREB. MC7 E STEPLESS?.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario
 
Reply
#12
Si eu am avut aceeasi dilema ! Un tanc ce va rezista multi ani de zile sau Vario ! Dupa ce am vazut ca "tancul" e imens , are mega retentie , nu are aceleasi "chestii" de confort am ales Vario ! Daca se strica , panoul electrnic costa putin , cutitele din ceramica ...din nou nu mare lucru , iar motorul daca nu se strica in garantie ...dureaza ! In plus e foarte mica , arata bestial si ...imi place ! Mai mult am insistat sa o mai "stranga putin" si Stefan m-a ajutat Smile !
E. Brewtus IV , MK. Vario , Accesorii Joe Frex , Recipiente&etc. Motta , Portafiltre E. Diamant , Site IMS
 
Reply
#13
@manu,
Eu am avut o rasnita Lelit (PL043MMI) care si-a dat duhul la o rasnire de aproximativ 100 grame intr-o repriza. Apoi mi-am luat un Mazzer SJ. Ca unul care a folosit ambele tipuri de rasnite (mica, frumoasa, casnica versus tanc rusesc), iti spun cu mana pe inima: mergi pe tancul rusesc.
A venit un amic la mine acum cateva zile sa-i rasnesc niste cafea pentru la birou. Cam jumatate de kg. Am bagat-o in 3 ture pe toata. Zici ca nici n-a fost.

Daca vrei ceva frumos, ochios, mergi pe varianta mica. Daca vrei ceva care va ramane si la copilul tau, atunci mergi pe Macap. Ca fapt divers: cutitele se schimba la 6-7-800 de kg de cafea rasnita. Eu le-am schimbat la a mea (am luat-o de la un coleg de pe forum, nu noua). La cata cafea consum eu (2 pe zi) vine ca 1 kg pe luna. Deci trebuie sa le mai schimb peste vreo 60-70 ani.
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#14
va multumesc mult.sunteti cei mai tari. nu sunt inregistrat pe nici un forum (consider ca fiind pierdere de timp) insa nu regret ca am intrat pe acesta. acum am multa informatie la bord.
imi place cafeaua ESPRESSO si de aceea vreau si pentru acasa.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario
 
Reply
#15
MC7 are si optiune stepless. Cand aplici pentru reducerea pe care o avem noi, intreaba importatorul daca rasnitele  pe care le are el pe stoc sunt cu optiune stepless sau nu. La fel si pentru MC4 / M4D. Daca iti plac rasnitele astea de magazin si vei reusi sa o instrumentezi la scoaterea clamei, atunci poti merge pe MC4 care e 1400 si ceva de lei decat sa te duci pe M4D. Interiorul e acelasi, dar M4D are acea parte electronica de dozare.

Lelit PL43 nu are treaba cu Vario, cine a facut pasul stie. O comparatie intre ele facuse AdrianT aici.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
pai mc4 are cutitele mai mici. deci nu o vreau.
dar ce fac fara stepless?
va urma un ascaso steel uno pid si de aceea vreau sa fie ajutat de o rasnita stepless.

(30-10-2015, 01:12)Lyvyoo Wrote: MC7 are si optiune stepless. Cand aplici pentru reducerea pe care o avem noi, intreaba importatorul daca rasnitele  pe care le are el pe stoc sunt cu optiune stepless sau nu. La fel si pentru MC4 / M4D. Daca iti plac rasnitele astea de magazin si vei reusi sa o instrumentezi la scoaterea clamei, atunci poti merge pe MC4 care e 1400 si ceva de lei decat sa te duci pe M4D. Interiorul e acelasi, dar M4D are acea parte electronica de dozare.

Lelit PL43 nu are treaba cu Vario, cine a facut pasul stie. O comparatie intre ele facuse AdrianT aici.

ce inseamna sa o instrumentez la scoaterea clamei? si de ce nu am gasit nimic pe youtube despre mc7?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario
 
Reply
#17
(30-10-2015, 01:03)manu86 Wrote: imi place cafeaua ESPRESSO si de aceea vreau si pentru acasa.

Mare grija insa ! 
Daca o rasnita mica are retentie aproape 0 g , iar un tanc rusesc 5-6 g , cum facem sa avem in permanenta cafea proaspat macinata pentru espresso ? 
Daca rasnesti seara si in rasnita raman 7 grame , dimineata la un single de 7-8 g cafeaua din sita va fi veche .
Daca se va face una dubla , de 15-16 g , deja  mai mult de 40% din macinatura va fi veche . 
Folosind acasa un tanc chinezesc , cu o asemenea retentie  , utilizatorul nu se va bucura de maximul de gust pe care boabele il pot oferi .

Pentru uzul casnic , o rasnita cu retentie apropiata de 0 si o calitate ridicata a macinaturii va pune in evidenta mai multe nuante de gust . 
Rasnitele mari , cu retentie mare de cafea , isi au locul in cafenele unde se extrage shot dupa shot , cu pauze mici intre ele . Acolo cafeaua nu are timp sa staționezi intre cutite si este circulată rapid .
Situatia de acasa este diferita . 
Timpul indelungat dintre extractii va conduce la invechirea cafelei ramasa intre cutitele rasnitei . 
Atunci ori va fi nevoie sa se arunce cele 5-7 g de cafea , ce reprezinta retentia , pentru a avea un shot de maxima calitate fie se va folosi toata macinatura si vom avea in ceasca gustul unei extractii realizate dintr-o cafea învechita prea devreme . 

In opinia mea , este bine ca in decizia de cumparare sa se tina cont si de aceste aspecte . 

Extractii reusite !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#18
Asa incet incet ajungi in plopi cu investitia.  Tongue
Zice Radu bine ce zice. Daca-ti permiti sa arunci echivalentul unui shot zilnic pentru a fi sigur ca vei avea cafea proaspat rasnita mergi pe "tank"...
Mie si vario mi se pare inutil de performanta pentru o cafea / zi in cazul meu, dar cum rasnitoiu ii baza asta e n-ai ce face.

PS: Vezi de rasnita lui kum. Tine cu sutele de ani!!!  Big Grin
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#19
Rasnitele mici au si ele retentia lor, nu neapărat neglijabilă. Talie mică nu înseamnă retentie mica, dovadă ce prezenta si RaduCarutasu in trecut legat de retentia Mahlkonig k30, mult sub Lelit / Ascaso etc. Pe acest capitol doar Vario excelează cu 0.5g.

Iar mai sus, Radu cred ca vrut sa spuna tanc rusesc nu chinezesc Smile

De stepless pe Macap întreba importatorul, nu avem de unde sa stim dacă a ales optiunea sau nu. Mc4 am zis comparativ cu m4d, nu cu mc7. Clama cam incomodeaza cand tii portafiltrul sub gura de iesire, la asta ma refeream.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#20
sunt perfect de acord cu spusele voastre deoarece va pricepeti.
eu gandesc asa: mai bine arunc in fiecare dimineata 10g si tot nu ajung la costurile de reparatie ale unui vario.
raman pe mc7. gata m-am decis.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario
 
Reply
#21
Asteapta sa apara Che Wink
 
Reply
#22
Totul e discutabil pana la urma. As zice ca per total consumul de cafea nu este neglijabil daca socotim pe 1 an. Ia in calcul si eventualele reglaje - poti ajunge lejer la 40-50-100g pe zi. Radudani facuse un calcul de curand si cafeaua pe un an (verde, atentie!!!) ii iesea la pretul unui espressor...?  Big Grin http://www.espressoman.ro/forum/Thread-C...6#pid31056
Sculele ar trebui legate si cu activitatea; e aiurea sa-ti iei un espressor de bar cu 3 grupuri ca sa faci o cafea pe zi. La fel si o rasnita de cafenea care poate macina 10kg/zi fara probleme.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#23
(30-10-2015, 03:02)RaduCarutasu Wrote: Mare grija insa ! 
Daca o rasnita mica are retentie aproape 0 g , iar un tanc rusesc 5-6 g , cum facem sa avem in permanenta cafea proaspat macinata pentru espresso ? 
Daca rasnesti seara si in rasnita raman 7 grame , dimineata la un single de 7-8 g cafeaua din sita va fi veche .
Daca se va face una dubla , de 15-16 g , deja  mai mult de 40% din macinatura va fi veche . 
Folosind acasa un tanc chinezesc , cu o asemenea retentie  , utilizatorul nu se va bucura de maximul de gust pe care boabele il pot oferi .

Pentru uzul casnic , o rasnita cu retentie apropiata de 0 si o calitate ridicata a macinaturii va pune in evidenta mai multe nuante de gust . 
Rasnitele mari , cu retentie mare de cafea , isi au locul in cafenele unde se extrage shot dupa shot , cu pauze mici intre ele . Acolo cafeaua nu are timp sa staționezi intre cutite si este circulată rapid .
Situatia de acasa este diferita . 
Timpul indelungat dintre extractii va conduce la invechirea cafelei ramasa intre cutitele rasnitei . 
Atunci ori va fi nevoie sa se arunce cele 5-7 g de cafea , ce reprezinta retentia , pentru a avea un shot de maxima calitate fie se va folosi toata macinatura si vom avea in ceasca gustul unei extractii realizate dintr-o cafea învechita prea devreme . 

In opinia mea , este bine ca in decizia de cumparare sa se tina cont si de aceste aspecte . 

Extractii reusite !
Daca o modifici asa cum am facut eu si ceilalti colegi, sa stii ca retentia e aproape de zero. Doar ce se mai strecoara pe sub cutite.
Eu cantaresc inainte de rasnire (17 - 17,5 grame), pun boabele, le rasnesc, curat cu o pensula canalul, apoi am grija sa dau cu pensula si sus, unde vin puse boabele, rasnesc iar, curat iar canalul. In acest fel, in sita voi avea cel putin 17 grame.

[Image: 20151030_094411.jpg]

[Image: 20151030_094358.jpg]


[Image: 20151030_094346.jpg]

[Image: 20151030_094327.jpg]


P.S. Stiu ca nu arata prea frumos decuparea aia, dar e tot ce a putut sa faca inginerul din mine in materie de prelucrare a inoxului pentru prima data in viata cu o scula neadecvata.
Dar isi face treaba cu brio...
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#24
Eu sunt tot de partea tancului . Pur si simplu ai scăpat de o grija
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#25
Ca sa nu mai spun ca e diferenta in ceasca intre cele doua. Nu e placebo, colegii mai experimentati pot confirma.
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#26
(30-10-2015, 09:33)manu86 Wrote: sunt perfect de acord cu spusele voastre deoarece va pricepeti.
eu gandesc asa: mai bine arunc in fiecare dimineata 10g si tot nu ajung la costurile de reparatie ale unui vario.
raman pe mc7. gata m-am decis.

remarcabila determinarea ta Smile

dar MC7 ?!
de ce nu M7 modelul de baza, cu optiunea stepless?!

sunt singurul pare-se din forum, care are MACAP M7 si acum, dupa un an, sau cat de la achizitie, regret doar faptul ca am mai dat aproape 90 euro pe optiunile 900 rpm (in loc de standard 1400 rpm) si mai ales, timer-ul - absolut inutil, deconectat oricum!

sunt mai multe caracteristici in discutie pe forum, unele care nu admit dubii, considerate deci a priori ca cele mai bune pentru un espressoman, chiar parte din caracterizarea sa Smile
eu zic ca daca tot ai ajuns aici, sa le intelegi si abordezi deschis pe fiecare, fara nici o prejudecata sau influenta a celor ce "va pricepeti"...

cutite mari, doser, retentie...

n-am acum timp sa ma lungesc, cum fac de obicei, sa le parcurgem mai repede; peste tot, opinia mea, convingeri personale, deci informatii, nu recomandari:

cutite mari:
e un adevar, pentru mine incontestabil: daca ai o masina espresso capabila, cutitele mari fac adevarata diferenta!
acum cateva zile am facut o sesiune de comparatii intre SJ si M7, ce-i drept SJ-ul, o clona probabil, procurata oficial autohton (prea se gasesc peste tot in zona furnizorilor Horeca) era suspectata de rea purtare...
diferenta, confirmata de ambele parti, a fost de domeniul evidentei; adica nu ceva ezoteric, cu fineturi si sensibilitati extrasenzoriale; nu, mai multi bautori de espresso obisnuiti au confirmat-o in mod repetat; inclusiv in cappuccino;
si aici deja, eram in zona cutitelor mari...
ideea fiind nu inferioritatea SJ - e un caz aparte, pentru mine MAZZER e stapanul istoric - ci faptul ca e posibil sa percepi, ca om obisnuit, diferenta in ceasca intre doua rasnite!

doser:
pentru lucrul in shot-uri multiple, succesive, sunt multi care prefera doser-ul;
e o problema de experimentat, nu de luat ca sfat;
trebuie deci sa intelegi-vezi-lucrezi;
fata de modelul de pravalie al unei rasnite mari, sau chiar cel on-demand, care au iesirea acoperita, doserul permite (cel putin in cazul lui M7) aceesul usor cu o pensula in intreaga adancime a orificiului (mare, 4x2 cm);
asta rezolva problema macinaturii statute si a retentiei!
lucrez 5-7 shoturi pe sesiune zilnica si macin o singura data intreaga cantitate necesara (90-130g);
micile ajustari le fac din doza; simplissim pentru mine;

retentie:
cam 0,2-0,4g;
si atentie: curatirea rasnitei o fac imediat dupa sesiune, astfel ca a doua zi incep cu cafea proaspata!
curatirea camerei de iesire o fac dupa macinare, inainte de a incepe shot-urile, cu o pensula si 1 cel mult doua pulsuri de repornire motor;

dupa sesiune folosesc in principal doar para de cauciuc, cu care suflu cam toate resturile semnificative dintre cutite si din doser;
folosesc o para de cauciuc Giottos Rocket (utilizata la curatirea/desprafuirea obiectivelor foto);
timp total? probabil 1-3 min, dupa caz...

in fiecare zi pot masura retentia: cantaresc boabele la plecare si fiecare doza in sita inainte de distributie (putina scuturare, de obicei); singura pierdere, e diferenta intre cantitatea cu care am plecat si cantitatea folosita, pentru ca dozele nu sunt matematic aceleasi, mai joc din ele pe parcurs...si, asa cum spuneam, din comoditate, rasnesc intreaga cantitate odata;

da, e adevarat, se vorbeste de o retentie echivalenta necesarului pentru un shot, dar e vorba de modelele inchise, sau cu acces greu in camera de iesire si de comoditate, sau lipsa de timp;

modelele "on demand" cu dozare temporizata electronic, sunt desigur comod de folosit, dar costa cu sute de euro mai mult, fara a aduce nimic in plus in ceasca; odata obisnuit cu doser, le privesti cu rezerve;
am palnia de inox uzuala (decupata cam monstruos, dar functionala), am avut-o montata si am revenit la doser; am si un timer electronic;
le voi folosio probabil odata...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#27
(30-10-2015, 09:58)renatoa Wrote: Asteapta sa apara Che Wink

ce este che?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario
 
Reply
#28
vai, vai... ru-si-ni-ca... Smile

http://www.espressoman.ro/forum/Thread-N...anuala-Che

Cel mai asteptat produs al anului... 100% Made in RO
 
Reply
#29
Nu cred ca e vorba de anul 2015... Dar, in 2016 sigur il vom putea comanda.





(30-10-2015, 11:37)radudani Wrote: cutite mari:
e un adevar, pentru mine incontestabil: daca ai o masina espresso capabila, cutitele mari fac adevarata diferenta!
acum cateva zile am facut o sesiune de comparatii intre SJ si M7, ce-i drept SJ-ul, o clona probabil, procurata oficial autohton (prea se gasesc peste tot in zona furnizorilor Horeca) era suspectata de rea purtare...
diferenta, confirmata de ambele parti, a fost de domeniul evidentei; adica nu ceva ezoteric, cu fineturi si sensibilitati extrasenzoriale; nu, mai multi bautori de espresso obisnuiti au confirmat-o in mod repetat; inclusiv in cappuccino;
si aici deja, eram in zona cutitelor mari...
ideea fiind nu inferioritatea SJ - e un caz aparte, pentru mine MAZZER e stapanul istoric - ci faptul ca e posibil sa percepi, ca om obisnuit, diferenta in ceasca intre doua rasnite!

Chiar asa mare diferenta sa fie intre cutitele de 64 ale lui SJ si cele de 75 ale lui Macap? Ma refer la gust...
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#30
vario nu merita banii. sau cel putin banii mei. mai bine cu un tank pana la final decat, cu vario pana la jumatatea drumului.. 
e totusi o suma considerabila. cel putin 5 ani eu nu vreau probleme cu o rasnita pentru care platesc pretul a 500 de espresso baute intr-o cafenea.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)