• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Achizitie espressor buget 1000-1200 lei

#1
Salut!

In primul rand vreau sa va multumesc pentru existenta forumului si a informatiilor de buna calitate care se gasesc pe el.

Sa va spun pe scurt povestea mea. Am un esspresor Electrolux EEA250 cumparat acum doi ani, pe vremea cand nu stiam nimic despre esspesoare. Pur si simplu mi-am dorit sa inlocuiesc cafeaua de la ibric cu ceva mai bun. Am luat Electrolux pentru ca parea mai fiabil si mai reusit fata de ce gaseai intr-un magazin de electrocasnice. Am folsit la el cafea Lavazza pana in momentul in care a inceput sa ma deranjeze tare gustul preparatului (devenise acra, amara etc.). Nemultumirea m-a facut sa incep sa citesc despre espresso si espressoare si sa ajung pe blog si mai apoi pe forum. Surpriza a fost mare cand mi-am dat seama ca ce fac eu acasa nu o sa poata deveni un espresso acceptabil niciodata.

De o saptamana am cumparat o rasnita Lelit PL043MM si niste cafea proaspat prajita de la Papa Jacques. Nu pot sa va descriu placerea cu care am baut primul espresso, dupa ce in prelabil am reglat rasnita. Nici nu pot sa va descriu aroma de cafea proaspat rasnita care te facea sa iti mai doresti un espresso desi tocmai ai baut unul.

Avand in vedere ca espressorului pe care il am am acum nu ii pot fi puse site nepresurizate din cauza dimensiunii lor (50 si ceva de mm) si nu stiu daca poate ii fi reglata presiunea corespunzator va trebui sa imi cumpar un espressor nou, care de data asta sa fie o achizitie de succes si sa ma bucure mai mult de 1-2 ani.

Bugetul este de 1000-1200 lei. Nu cred ca pot trece peste el avand in vedere ca tocmai am achizitionat rasnita. Astept parerile voastre avizate.
 
Reply
#2
Bun venit pe forum Smile

Pai la banii astia poti merge linistit pe Gaggia Classic (1227 lei). In timp ii vei putea pune si o teava de aburi semiprofesionala, cum au facut si alti useri pe aici, presiunea se regleaza usor (dar iti trebuie un manometru), iar daca esti atat de pasionat incat sa pui si PID, ai parte de un suport foarte larg pe forumurile de afara dar si la noi, caci sunt "ingineri" care au implementat deja aceasta modificare.

Faza la Gaggia este ca ai nevoie de site noi, cele din cutie fiind presurizate (cu o singura gaura pe fund). Dar pe 58mm gasesti la orice magazin de piese sau daca iti mai raman bani poti lua VST (userii de aici mai fac comenzi de grup). Desigurm nu uita de un tamper, pe care il gasesti mai ieftin la userii din sectiunea "Bursa".
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Multumesc pentru raspunsul prompt.

In cazul in care nu ajung la bugetul de Gagia Clasic, avand in vedere si celelalte aspecte care trebuie imbunatatite suplimentar (site, tamper, eventual prtafiltru fara fund) pe care dintre espressoarele mai ieftine le recomanzi?
 
Reply
#4
Gaggia Evolution. Dar incearca sa faci tot posibilul pentru Classic! Chiar e pacat!

Te mai costa in plus 20lei sita de 14g, 70 lei un tamper. Cand vei mai avea buget treci tu si la portafiltru fara fund...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Salutare, sunt si eu in situatia de a achizitona un expressor nou pt acasa (dupa o istorie neplacuta cu un automat bun de aruncat la gunoi).
Ma poate lamuri cineva daca diferenta dintre gaggia clasic si gaggia evolution este atat de mare incat sa merite diferenta de 500 ron.....ma refer la produsul finit. Sa presupunem ca as achizitiona unul din ele.....nu sunt genul sa umblu cu manometre si cu surubelnite prin scule...pt a regla presiunea desi am vazut tutoriale pe net... . Daca nu sunt dispus sa regelz presiunea (presupunad ca asta il cam scoate din garantie) nu obtin un expreso asa cum mi l doresc???
Din cate inteleg gaggia se ocupa de scule serioase.....de ce seteaza presiunea la 15 bar de dragul unora care doresc sa utilizeze cialde, in detrimentul majoritatii care chiar vor expresso...daca presiunea optima pt expresso e 9 bar .
Rog un sfat cat mai pertinent pt o alegere de expressor din cele de mai sus sau comparabile calitate/pret dar si pentru o rasnita. Gaggia MDF observ ca are si dozator.....si se gaseste la 665 ron. Merci.
 
Reply
#6
Bun venit pe forum Horia,

Evolution si Classic sunt doua espressoare asemanatoare, insa au unele chestii care le separa. Dar diferentele dintre ele nu iti vor afecta calitatea espresso-ului. Cu siguranta o rasnita buna si o cafea proaspata vor decide ce bei, nu Classic sau Evo. Dar privind mai de sus problema, daca ai un anume buget la dispozitie, poti spune ca merita CLassic-ul prin prisma calitatii constructiei.
Asemanari:
- boilerele cu tot cu elementele de incalzire sunt identice
- portafiltrele identice ca si calitate
- teava de aburi identica
Diferente:
- Classic are si electrovalva, deci la oprirea extractiei presiunea din portafiltru si apa de pe traseu sunt aruncate in tavita de scurgere, fara a exista riscul stropirii cu zat. Acest risc dispare la Evolution sau la alt espressor normal, daca astepti cateva secunde.
- Classic-ului ii merge modificata presiunea prin simpla invartire a unui surub dedicat (si desigur, masurarea cu manometrul a rezultatului)
- Classic are buton special de apa fierbinte (poate vrei si un ceai) dar si la Evolution poti face asta prin deschiderea simultana a valvei de aburi si a pompei de apa.
- Classic are carcasa de inox si este ceva mai robust la constructie.
- Evolution nu are acea tavita metalica de incalzire a cestilor, deasupra.

Daca a mai ramas ceva, ii rog pe posesori sa completeze.

Masinariile vin setate undeva pe la 13-15bar pentru ca lumea nu se informeaza cand cumpara si compara barii ca megapixelii la un aparat foto. Producatorul castiga o specificatie in plus - "compatibil ESE Pods" adaugand si "filtru Pods inclus", iar clientul e fericit ca si-a luat ceva cu multi bari, ca asa a auzit pe nu stiu unde. Mai precis, marketing. Dar diferenta de la 13bar la 9bar nu o vei simti cu siguranta in primul an de cafegeala. Sau ma rog, depinde de gusturi. Dar nu e nimic vizibil, palpabil, ci este mai mult o asigurare a ta ca poti pune in valoare asa cum trebuie calitatile unei cafele bune. O mizerie de Don Cafe va avea acelasi gust la 9 si la 15 si 150 de bar. Asa cum ti-am spus, rasnita si cafeaua sunt cele care iti vor "transa" gustul espresso-ului si nu espressoul in sine.

Dozatorul incomodeaza acasa, nu este un plus.
Direct la importator, prin tabloul de reduceri, Gaggia MDF sau alte modele sunt chiar mai ieftine. Dar poate aduce Black Coffee Friday ceva surprize. E de vazut Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
salutare,
de vreo trei zile beau numai porcarii in loc de cafea, in asteptarea marii sarbatori de vineri.
Ok am inteles diferentele intre Classic si Evolution....cred ca am sa optez pt un classic in ideea in care probabil in timp voi face ajustari de presiune daca e cazul. Nu mi ai spus nimic in legatura cu rasnita Gaggia MDF?? e ok ??? am citit tot felul de comentarii pro si contra sau ar fi una comparabila la cca 6-700 ron.
Merci tare mult pt info
Horia
 
Reply
#8
MDF macina bine din cate am testat-o candva dar are MARELE pacat ca foloseste dozator si nu poti macina direct in portafiltru. Asta inseamna un timp in plus, inseamna depuneri de cafea prin dozator etc. As spune ca nici in cafenele nu este eficient dozatorul, caci rasnitele moderne (K30 de exemplu) macina 7g in 2 secunde.

Alternative in acest pret sunt Lelit PL043MM la 810 lei si Ascaso I-mini la 740 de lei (sau mai mult, in functie de carcasa). Sa vedem ce aduce Black Coffee Friday... Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Buna Liviu, acum vreo 4 luni ma luptam cu un automat Krups (cea mai proasta investitie din ultimii ani, de care m am scapat urgent). Intre timp am devenit un fan al site ului...si am mai avansat putin. AM un Gaggia Classic, moificat, luat de Black Coffe Friday, si de curand Mazzer Mini de care sunt absolut incantat. Merci de sfaturi pt achizitie dar si pt prepare.....
Gaggia Classic + Mazzer Luigi + La Marzocco Strada 17g
 
Reply
#10
Ma bucur Smile Te asteptam pe forum oricand ai intrebari/constatari/sfaturi utile si pentru altii
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)