• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Achizitie Lelit PL042EM espressor clasic sau un automat?

#1
Va salut. Sunt in primul rand in cautarea unei masinarii fiabile. Am folosit vreo 3 ani capsule dolce gusto( fara nici o problema)  apoi am crezut ca trec la ceva superior si am cumparat un automat Delonghi esam3000b  cu care am avut numai probleme.. am obtinut stornarea produsului iar acum sunt in cautarea unei alte masinarii.
    Nu sunt foarte pretentios in materie de cafea... pentu mine si sotia mea cafele boabe din magazin de 50-60 roni 1kg au fost suficient de bune (  Pellini , Lavazza, julius Meinl)  astea preparate cu nenorocitul de Delonghi... 

 Sunt dispus sa investesc 2500 roni  si sa obtin 3-5 cafele  decente pe zii. Neaparat trebuie sa am posibilitatea sa fac si spuma de lapte pentru ca ii place sotiei.  

Orice sugestie este binevenita... eu m-am orientat spre Lelit pl042EM   daca imi recomandati ceva mai fiabil si mai calitativ decat acesta va sunt recunoscator .  Multumesc
 
Reply
#2
Salut. Si eu sunt incepator .  Pentru ceea ce vrei masina e  ok si in plus sint o gramada de colegi aici care o au deja , deci ai de la cine sa inveti. Dar gandeste-te si la o rasnita care este ESENTIALA pt un astfel de aparat. Fara rasnita , cu cafea deja macinata ...risti sa bei o " apa murdara" mai rea decat capsulele care le-ai folosit pana acum. Si iti mai trebuie si un tamper sa presezi bine cafeaua in portafiltru. Daca ai zis ca sotia vrea lapte...iti trebue si o latiera. Deci rezumand : masina espresso+ rasnita+ tamper+ latiera= 2500 lei . Citeste mult si alege bine !! Smile
 
Reply
#3
Bun venit,

Poate ai citit cate ceva despre automate si aici:
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
am comandat – Pachetul Barista Home Basic – espressor PL41EM + rasnita PL43MMi —>>> 5% discount + cadourile marca Lelit: tamper, sita blind, cartus filtrant apa, perie –  2380 lei  Sper sa fie ok
 
Reply
#5
Cafea proaspat prajita neaparat, un cantar cu zecimala si putintica rabdare pana potrivesti rasnita. Tutorial de preparare aici, pentru latte-uri aici. Apa doar Bucovina sau filtrata / dedurizata de catre tine.

Revino cu vesti bune Smile



Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
Photo 
Am facut vreo 4 cafele cu noile jucarii.. prima data cand  operez un aparat manual...   primele 2 cafele.. au iesit apa chioara.. si in vreo 3-4 secunde s-a desfasurat tot procesul. Am micsorat gradul ce macinare si am reusit o extractie  la 9 bar.. dupa care am mai micsorat putin si am obtinut o exctractie la 10 bar... dar aceasta din urma mi se pare prea lenta.

Cand extractia s-a desfasurat la 9 bar pucul a iesit cum se vede in poza.. solid l-am putut practic lua cu mana dupa ce l-am batut afara.  

Cu laptele nu ma descurc prea grozav.. nu am reusit sa fac spuma fina.. poate nu ma pricep dar cu siguranta nu pot lasa la maxim deschis robinetul intrucat imi zboara tot laptele afara.. mi se pare exagerat jetul de abur. 

 Cafeaua in sine a iesit decent.. fara prea multa crema si aroma..  pentru experimente m-am folosit de o cafea deschisa de vreo 2 luni de cand foloseam vechiul delonghi automat.


Attached Files Thumbnail(s)
               
 
Reply
#7
Esti pe frumul cel bun.
Dupa culoarea pucului, nu ai folosit o cafea proaspat prajita ci una de marca, prajita cam tare. Daca e asa, schimb-o urgent si vei vedea cum apar imbunatatiri majore.

Nu te mai lua dupa presiune. Eu de multe ori nu arunc niciun ochi pe manometru, fiind atent la curgere. Dar asta pentru ca am in creier tot felul de comparatii. Insa chiar si la inceput, concentreaza-te pe cantitatea de boabe pusa in rasnita goala versus timpul de extractie versus cantitatea de lichid din ceasca. 

Din ce observ, userilor la inceput de drum le e mai greu cu urmarirea unui brew ratio, iar ca sa nu ne zapacim si mai tare in  confuzia generata de primele shot-uri, mai bine mergem pe volumul shot-ului, iar cand vom intelege trecem la brew ratio (urmarind greutatea shot-ului).

Deci cu o cafea proaspat prajita, concentreaza-te pentru inceput sa obtii cei 60ml, din 17g as zice (eventual 16), in 25s. Cantarul cu zecimala e obligatoriu. 

Revino cu vesti...bune Smile 


P.S. Pune aparatura la semnatura din optiunile profilului (dreapta sus)
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)