(08-01-2017, 04:23)radudani Wrote: .....
IMO, cele din postul citat mai sus, ar fi fost mai instructive pentru mine daca stiam si cum isi procura prajitorul cafeaua
.....
nu vad dece ar trebui sa sufar pentru amarasteanul care bea pe banii, sanatatea si mintea lui, o posirca neagra aromata artificial, cu gust de cafea ordinara, dar energizanta... si scumpa destul pe deasupra!
este important pentru noi ca avem oferte de cafea prajita de la prajitori demni de incredere!
.....
nu, nu... pentru mine e important si (1) cat costa, si (2) daca se vinde si boabe verzi si (3) daca exista suficienta transparenta ca sa stiu cand s-a recoltat/intrat in primul depozit si care i-a fost traseul;
Sunt conștient ca cele scrise pana acum dar si cele cere urmează suporta discuții si pareri diverse.
Am scris cele de mai sus in timp si a ieșit un post cam lung pe care nu cred ca il vor parcurge prea mulți.
Am dorit sa arat ca, in opinia mea, importatorii si prajitorii de la noi nu cred si-au întemeiat afacerea cu dorința de a înșela, de a păcăli sau cu intenția de a ne plasa pe noi, cei ce ne preparam zilnic acasa cafeaua, prajindu-ne sau nu singuri boabele , intr-o zona periferica.
Mi se pare si ca, cele scrise mai sus, acest post dar si cele ce, eventual, vor mai urma si-ar găsi locul intr-un thread separat, cu referire la situația pieței de cafea verde de pe la noi.
Faptul ca pe acest forum exista o diversitate destul de mare de profile ( văd ca o normalitate acest lucru) ale celor care cumpara si pregătesc acasa cafeaua, prin diferite metode, cu diverse aparate, care au percepții la fel de diverse, cu grade diferite de educare a gustului , cu știință si pasiune la fel de neomogene fac, de multe ori, ca o aceeași cafea sa primească la fel de multe aprecieri diferite.
Din păcate, de cele mai multe ori criteriul prețului minim, al chilipirului este elementul principal care conduce l-a luarea deciziei de cumpărare, pentru cei mai mulți dintre clienții casnici si nu numai.
Am văzul in atelierul respectivului prăjitor dar si al altora si cafele scumpe, venite in pungi vidate, ambalate apoi in cutii din carton marcate si inscripționate clar, la vedere, cu toate informațiile , saci marcați cu etichete si cu elemente clare pentru identificare si pentru trasabilitate.
Livrând aceasta cafea in forma sa verde, pentru a fi prăjită acasa se ajunge de multe ori la o reclama negativă pentru acel comerciant.
Modul in care se realizeaza prajirea acasa si rezultatele obtinute astfel, postate apoi pe acest forum sub forma de impresii si păreri, nu reflecta, de destul de multe ori, realitatea despre cea ce este si poate oferi acea cafea, dacă ar fi fost in mâinile cuiva mai priceput, poate mai conștient ca limitările tehnice de acasa denaturează potențialul de gust al cafelei livrate in ceașca si se ajunge ca, de multe ori, sa fie acuzat prăjitorul/importatorul de slabele rezultate de care are parte clientul.
Am citit pe undeva pe forum un post de-al lui Lyvyoo in care ne povestea cum un prăjitor (de la care încerca sa obțină ceva oferte pentru forum parca) ii reproșa ca, folosind tot felul de improvizații (gen feon si oala pentru prajire), fără a caută sa dobandeasca un minim de cunoștințe despre modul in care trebuie condus si controlat un proces de prajire, așteptările celor ce prajesc acasa, in zona gustului cafelei astfel obținute, sun maxime.
Dacă nu este așa , de vina sunt neaparat boabele si cel care le-a adus pe piața.
Eu scot din discuție cazurile izolate de prajitori care vând boabe rebut, cu vechime si proveniența necunoscute. Cine s-a păcălit odată si a cumpărat de acolo nu văd de ce ar mai repeta experienta.
Din păcate, știu si prajitori care, la începuturi, au fost de acord sa vândă si cafea verde, din cea pe care o prajeau ei in mod curent si care, din motivele de mai sus, nu mai doresc sa facă acest lucru.
Eu si in ziua de azi, ori de câte ori am dorit si am apelat la aceștia, nume bine cunoscute si apreciate pe forum, am primit boabe verzi, de foarte buna calitate. Ce e drept, prețul nu este in zona celor mai ieftine, dar este unul corect si care susțin interesul de a praji acasa.
Am luat Panama Geisha ( dar nu numai) de exemplu, de o calitate excelenta, cu toate elementele de trasabilitate la vedere la jumătate din prețul celei din comanda de grup de la SAPID.
Am luat si alte soiuri la fel de bune si in zone de preț mult mai mici, de la prajitori autohtoni însă , adevărat, am luat si cafele slabe, am si aruncat dintre acestea dar niciodată nu am plătit la fel de mult pentru acestea cât am plătit pentru cele pe care le-am considerat bune.
Din păcate, cererea mare, in țara noastră este pentru cafele ieftine. De aici si corespondentul in calitate.
La fel, din păcate, mulți, atunci când văd pentru un același soi de cafea prețuri mici dar si altele mai mari, considera ca cel ce are prețul mai mare dorește sa păcălească si nu iau in calcul calitatea diferită.
Am putut sa îmi recunosc limitele si atunci când rezultatele nu au fost cele așteptate si dorite de mine nu m-am repezit sa arunc vina pe cafea si pe cel care mi-o vânduse.
Oricine poate vedea ca nu am scris niciun nume, ca nu doresc sa fac vreun fel de reclama cuiva, cu atât mai mult cu cât nu sunt puțin cei care văd intr-o lauda sau o critica un interes personal al cuiva, in favoarea sau in defavoarea altcuiva.
In momentul in care au început sa apăra critici din partea unor persoane care, in afara de faptul ca doreau si credeau ca prajitul este ceva foarte simplu si poate fi realizat in orice condiții dar nu aveau nimic de a face cu prajirea si cu prepararea cafelei acasa, din cauza lipsei de preocupare de a se documenta mai serios si de a învață, lucrurile s-au schimbat rapid si oferta s-a diminuat sever.
Eu știu, deoarece am văzut, ca exista la prajitori si cafele de specialitate, cafele de calitate sau ca, mulți dintre aceștia, știu despre ce vorbim noi aici si au acces la surse de aprovizionare de încredere.
Când demersurile lor lor sunt apreciate însă cu " dincolo era mai ieftin" si mai bun, când acuzațiile legate practicile lor comerciale si bazate pe socoteli simpliste, venite din partea unor membrii ai forumului încep sa apara si mie mi se pare de inteles sa nu ii mai găsim alături in satisfacerea dorintelor noastre, acelea de a găsi cafele de calitate la prețuri corecte.
Pretul care ni se pare noua corect, s-ar putea sa nu fie văzul la fel si de comerciant.
Pana la un punct acest forum este si un formator de opinie privind din unghiul celor care scriu si al numărului celor care citesc.
De aici si reticenta unor prajitori de a mai vinde cafea verde.
Nu doresc sa se expună inutil unor asemenea posibile critici formulate de persoane care, doar pe baza unor percepții personale, subiective de cele mai multe ori, lipsite de niște repere clare, verificate in timp pentru ceea ce reprezinta gusturile posibile ale unei cafele corect tratată si preparata, formulează concluzii sentința, in propoziții si fraze dure, răutăcioase si maschează lipsa de dotare si de experienta doar cu calitatea boabelor, considerată uneori, poate pe nedrept ca fiind slaba sau ca prețul este prea mare pentru ceea ce au obținut in ceașca.
Nu de critica se feresc aceștia ci de modul in care este făcută si cred ca asta este valabil pentru oricare dintre noi.
S-a creat un curent, eronat in mare măsura in opinia mea, conform căruia orice si oricum ar praji oricine acasa, rezultul este mai bun decât ceea ce fac prajitorii profesioniști.
De acord ca si ei pot greși si ca este de neacceptat sa pună pe piața rateurile.
Dacă tot o fac ar putea sa ofere produsul la alt preț si sa informeze clienții despre ce este vorba.
De multe ori cuvintele, tonul si intenția unora vin in direcția stopării, distrugerii sau a pierderii interesului pentru un anumit demers care ar putea fi folositor multora.
Nu înseamnă ca dacă, azi, un comerciant vinde mai scump o face ca sa pacaleasca. Prețul depinde foarte mult sursa si de momentul in care se aprovizionează, de cursul valutar la care derulează operațiunea, de trendul petei, de cheltuielile proprii samd..
Noi am fi putut forma o piața a cafelei verzi la fel cum am făcut-o pentru cea proaspăt prăjită.
Stiu clar ca a fost o perioada in care puteam cumpara boabe verzi de la aproape toți prajitorii.
Nu ii deranjam deoarece reprezentam doar o nisa foarte subțire si nu noi le asiguram volumele de vânzări necesare sustenabilității afacerii lor.
Cei câțiva saci de cafea verde pe care ii consumam noi, dacă ii împărțim la numărul de importatori nu cred ca ar reprezenta ceva de mare interes.
Procentul de adaus (care nu este profit in totalitate, acoperind salarii, chirii, amortizării, taxe impozite....) aplicat unui preț la jumătate din cel al cafelei prăjite reprezinta puțin ca si câștig pentru aceștia. Deci, pentru un prăjitor, cafeaua prăjită este produsul interesant, cel cu plus valoare, si nu cea verde.
Ca este de afara sau din țara am putut observa ca ieftin si bun rareori merg mâna in mana, ca dIn lucruri slabe calitativ nu se pot face altele mai bune.
Ce este sigur însă, este faptul ca cererea formează piața.
Dacă cererea este insuficienta atunci oferta poate fi una inexistenta sau la prețuri mai mari, capabile sa acopere efortul comerciantului, efort reprezentând inclusiv blocarea unei sume de bani pentru un termen mai lung, generat de mișcarea mai lenta a produsului/produselor de nisa in discuție.
Nu caut scuze si nu vorbesc pentru prajitori ci încerc sa-mi explic, in mod logic si cu argumentele pe care le am la dispoziție, de ce oferta de cafea verde este considerată atât de limitată.
Sunt multe aspecte care ar putea fi luate in considerare la dezbaterea acestui subiect cum, la fel de multe, sunt si părerile formate pe baza experiențelor fiecăruia dintre noi.
Certa este realitatea de pe piața, care are corespondenta directa cu nivelul de posibilități, de cunoștințe si de educație al celor care o formează.