• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Accesul la cafeaua verde de calitate

#1
(10-06-2016, 23:44)renatoa Wrote: Sau, ca sa il citez pe unul din Radu... "ai vazut pe cineva care s-a apucat de prajit acasa si care a renuntat ca sa se intoarca la cumparat cafea prajita...?"

eu cred ca o sa fiu primul, am cumparat niste boabe verzi atat de proaste.....cu nenumarate profile incercate tot rele au iesit.
Acum daca stau si ma gandesc, si eu daca as fi prajitor profi nu as vinde boabe verzi de buna calitate, pe alea bune le prajesc eu si scot profitul adecvat, pe alea proaste le pun la oferta si scap de ele....
Daca reusim sa cumparam boabe verzi de la importatori care nu prajesc, mai continui damblaua....daca nu, ma abonez la prajitori.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E(ambele de vanzare)
 
Reply
#2
Pai spune de la cine ai cumparat asa proaste, sa se stie Smile

Adevarul e ca la cum sunt unele promotii acum... la 50 lei prajita daca iei 5kg... nu iti mai vine sa prajesti.
 
Reply
#3
@Renato: daca SINGURUL considerent e economia financiară, asa este, nu prea merita efortul - vorba celor de pe HB : decât daca esti plătit cu salariul minim si ai f mult timp liber
Dar: pentru faptul ca poți prăji exact pe gustul tau, fara a încerca sa ghicești la tel gradul de prăjire, fara sa iti bati capul cand trebuie sa pui comanda, cand e trimisa si cand vine curierul...Pt faptul ca ai un stoc din care poți decide instant ce vrei, indiferent ca ninge, ploua, e cod roșu etc...pt toate astea as prăji si daca ies la același pret
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#4
Nu vorbeam pentru mine Wink Cand sa beau 5kg ca sa se mai cheme proaspat prajita... Confused

Plus ca o scadere asa dramatica de pret indica "ceva"... ca sortimentul respectiv trebuie sa dispara cat mai rapid din depozit Wink
 
Reply
#5
@Mariano : "... Acum daca stau si ma gandesc, si eu daca as fi prajitor profi nu as vinde boabe verzi de buna calitate, pe alea bune le prajesc eu si scot profitul adecvat, pe alea proaste le pun la oferta si scap de ele....
Daca reusim sa cumparam boabe verzi de la importatori care nu prajesc, mai continui damblaua....daca nu, ma abonez la prajitori
. ..."... [Image: biggrin.gif]  - deci te declari invins ?...deci te-au adus unde au vrut... [Image: biggrin.gif]
Exact asta am vrut eu sa evit si mi-am pus forumul si prajitorii ( numai pe unii ) in cap , in urma boabelor vechi , urate sparte si pline de gangani...cand prajam o sarja , alegeam un pahar de 90ml plin cu rebuturi...diferenta este asta - acum daca si eu , as fi prajitor profi  - n-as mai cumpara boabe urate deloc ca sa nu mai pacalesc bietii pasionati prajitori de casa , iar daca am sange in instalatie  as praji eu mult mai bine , ( ca as avea cu ce ) tocmai ca sa faca singuri deosebirea si sa aleaga. Nu ma las de prajit acasa niciodata, chiar de-ar fi sa prajesc la spirtiera...si voi lua si prajita , dar ....doar pentru comparatie. Pentru tonele de gata prajita exista restul tarii...cu automate si ibrice , alte chestii ...plus cei care nu vor efectiv sa prajasca acasa...
Am fost provocat de prajitori sau de prieteni de-ai lor nu stiu ,  sa dau exemple pe forum ...insa nu as face niciodata apel la o postare cu imaginile cu boabele primite de mine in verde...care cred ca erau rebuturile lor de la Probat- uri sau ce alte masini or fi avand...tocmai pentru am cumparat in orb , dar cum zice vorba - odata vede nasul...etc....etc , a doua oara e numai vina mea daca mai cumpar de la ei...
Ca fim de sarbatori ok , a trebuit ca sa se inhame Lyvyoo la o comanda in grup , pentru ca ...noi nu aveam in RO de unde sa cumparam...exact asta e problema. Oricum , inca mai  exista prajitori onsti si oameni de unde putem lua in verde , dar nu din sorturile mai rare...pentru ca e mai scumpa ...( cred...)
Bezzera Strega Top | Pavoni Expo | Honne (slim) | Olympus KR-E | C40 mk III | Kinu M47, M68 | ECM S64 (TIN) | Gene CBR 101...
 
Reply
#6
Cand asteapta masina de zeci de kg sa fie umpluta... nu mai poti sta sa alegi, ar creste timpul/pretul prea mult...
Asta ne-o permitem doar noi, la 200-300g.
 
Reply
#7
Pai asta cu alesul boabelor ca sa ridicam calitatea cafelei ar fi unul din motivele pragmatice pt prajit acasa. Si sadisfactia lucrului facut cu mana ta. Eu unul, cu toate ca n-am scule de prajit foarte profi nu m-as intoarce la cumparat cafea gata prajita. Financiar clar nu se merita, dar am posibilitatea sa experimentez si sa ma joc cum ma taie mintea. Pana la urma majoritatea pasiunilor sunt mancatoare de bani si timp, dar te ajuta sa te destinzi, sa-ti mai ocupi timpul si cu o activitate placuta tie, nu doar cea din care iti castigi traiul, de care oricat de pasionat ai fi, daca o practici toata ziua te mai si saturi, simti nevoia de o pauza.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#8
corec Fane, asta este si considerentul care ma face sa raman in stand-by...
Levo, nimeni nu scapa de manipulare, doar sa locuim pe o insula singuri, si tot vine unul cu barca si-ti zice ca au venit ai nostri la guvernare [Image: smile.gif]
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E(ambele de vanzare)
 
Reply
#9
Eu cand prajeam sort o data inainte si o data dupa. Sortarea performanta e unul din secretele Illy.
Brasilia Gaggia DB; Quamar T80e
 
 
Reply
#10
(07-01-2017, 20:36)Zaheyu Wrote: ... Sortarea performanta e unul din secretele Illy.

Nu s-ar zice atunci ca e vreo legatura intre sortare si rezultat in ceasca Tongue
 
Reply
#11
Acum , eu nu cred ca cineva ar bea cu tot atata placere cafeaua , daca ar sti ca nu a fost aleasa si ar contine si ceva goange... [Image: biggrin.gif] . Chiar si prajitorii profi , se mai apleaca sa mai scoata cate un bat sau cate o negriciune , sa nu strice firma , sau cate o pietricica sa nu sparga careva cutitele la rasnita... [Image: smile.gif] . Oricum , am senzatia ca o parte din amareala chiar de la goange vine... [Image: biggrin.gif] ....pai ce are....doar ca nu este de post si contine proteine , deci e hranitoare ... [Image: biggrin.gif]...e buna de iarna.

Insist totusi sa tragem de o cafea buna , am mai scris despre asta...si nu sunt de acord cu ideea ca din cafea prosta cu masini bune se poate scoate espresso bun...se poate scoate cel mult ceva acceptabil....in rest numai de bine...
Bezzera Strega Top | Pavoni Expo | Honne (slim) | Olympus KR-E | C40 mk III | Kinu M47, M68 | ECM S64 (TIN) | Gene CBR 101...
 
Reply
#12
(07-01-2017, 21:05)renatoa Wrote:
(07-01-2017, 20:36)Zaheyu Wrote: ... Sortarea performanta e unul din secretele Illy.

Nu s-ar zice atunci ca e vreo legatura intre sortare si rezultat in ceasca Tongue


E prajita pentru espresso, nu pentru aeropress.
Brasilia Gaggia DB; Quamar T80e
 
 
Reply
#13
(07-01-2017, 20:36)Zaheyu Wrote: Eu cand prajeam sort o data inainte si o data dupa. Sortarea performanta e unul din secretele Illy.

Probabil ca illy prin sortare intelege atceva decat sortarea bob cu bob.

Inainte de prajire scoti boabele cu defecte (alea cu gauri de insecte imi pare mie ca strica cel mai tare gustul cafelei), dupa prajire scoti quakerii.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#14
Nu vreau sa deviem foarte mult. 
Am desfacut zilele trecute o cutie Illy cu blendul lor. Cred ca lejer 10% din boabe sunt defecte. Charring-sa fie pentru toata lumea, bucati de boabe, boabe goale-de toate dimensiunile si formele. Nu stiu cine si ce sorteaza, probabil si-a uitat ochelarii de sudura pe cap.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#15
Eu nu inteleg de ce se vorbeste pe forumul asta despre cafeaua Illy? e ceva reclama mascata?
Bezzera Magica.
 
Reply
#16
sa pun xxxx-uri? [Image: biggrin.gif]

aceasta este o gluma, rog a se trata ca atare.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#17
(07-01-2017, 21:18)Levo Wrote: ... . Chiar si prajitorii profi , se mai apleaca sa mai scoata cate un bat sau cate o negriciune , sa nu strice firma , sau cate o pietricica sa nu sparga careva cutitele la rasnita...

Asa este!
Am avut ocazia sa vizitez atelierul unui prăjitor cunoscut celor de pe forum, am participat la o sesiune de prajire si am văzut cum pregătește șarjele de câteva kg.
Pe o masa curată, a întins boabele verzi, pe care le-a verificat si din care a scos ce i s-a părut lui a fi in neregula.
După prajire, a mai făcut o verificare in urma căreia a îndepărtat toate boabele care, din diferite motive, nu se prajisera la fel cu majoritatea. Nu erau lucruri de fațada, pe care le făcea pentru a demonstrează ceva. Erau lucruri obișnuite pe care le făcea in permanenta.
Drept dovada, mi-a arătat un sac ce cântarea peste 20-30 de kg de astfel de defecte, pe care le adunase in timp si care se afla in zona unde depozita gunoiul. Era clar ca destinația finala, după de se umplea sacul, urma sa fie tomberonul.
Deci, exista si in țara prajitori corecți, onești, cu respect fata de clienti dar si fata de meserie si care nu își bat joc de deea ce fac.
Sunt prajitori care au investit sume importante si s-au dotat cu aparte performante de prajit, care conduc cu ajutorul computerului programele de prajire, care verifica prin măsurare optica gradului de prajire si care au echipamente super performante cu care rasnesc si prepara, prin diferite metode ( espresso, V60, ibric) boabele prăjite, înainte de a le da drumul pe piața.
Mie chiar mi-a plăcut foarte mult ce am văzut dar si ce am auzit si învățat.
Prezent:LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
Trecut: Lelit PL41 TEM, Expobar Brewtus, VBM 2B super PID, 
          Gagia MDF, Mahlkonig Vario Home, Ceado M4D.
 
Reply
#18
si eu cred la fel Radu, sunt niste extraterestrii in Cluj care vin cu boabele de pe alta planeta [Image: smile.gif] iar cand vorbesti cu ei la tel, iti vine sa cumperi tot lotul [Image: smile.gif]
Nu cred ca este rea vointa, treaba urata pleaca chiar din ferma, iar boabele verzi nu cred ca le sorteaza nimeni, doar noi acasa pe genunchi [Image: smile.gif] De ce zic asta, pentru-ca de la acelasi prajitor am luat si boabe verzi super bune. Pentru eliminarea acestui inconvenient, il las pe el sa aleaga boabele verzi inainte de prajire....dar se duce naibi placerea de-a prajii, si iar nu-i bine......Cand prajesc se aduna tot neamul si ne uitam ca papagalii la tambur cum se invarte si ne dam ghionturi spre final.... opreste acum ca vine SC-ul [Image: smile.gif]
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E(ambele de vanzare)
 
Reply
#19
Avem prajitori care se respecta si n-am putut sa nu-i laud , fiind incantat de prestatie , dar chiar aici pe forum ...daca observati atent o sa vedeti imagini , cu aceeasi cafea de la acelasi prajitor si in verde si prajita gata si diferenta se poate observa cu ochiul liber in foto prezentate ...insa exista si prajitori care vand o prajita acceptabila , iar cand cumperi verde si desfaci punga , am avut senzatia ca este maturata de undeva , sau s-a terminat sacul si l-a scuturat ca sa se ajunga de o punga , oricum ....chiar daca unii dintre prajitori cred ca noi suntem niste prapaditi care prajim acasa , pentru ca nu putem lua prajita....vor avea posibilitatea sa o prajasca ei pe toata si chiar sa o si bea... [Image: biggrin.gif] . Dorinta mea este sa nu mai intre in RO cefea de capatat , veche la pret de nimic , vanduta la pret normal de piata , cu pretextul ca romanii nu au bani , la noi nu se cumpara... e prea scumpa. Ideea ar fi , ca macar comunitatea noastra sa faca diferentele si sa cumpere selectiv , nu pe principiul unde e mai ieftin...ci unde e normal pretul , dar boaba e buna , valabila , curata ..etc...chiar daca nu e din cea de top...macar sa fie buna. Cat despre prajirea acasa , este la fel cu mancarea facuta acasa - poate ca uneori nu e asa de buna sau cu aspect asa frumos , ca la restaurant - dar macar stii ce servesti - respectiv ce bei...Nici nu mai pomenesc aici de prajitori care scriu 100% arabica dar tot ei scriu ca e amestec cu robusta / canephora , cand la amestec nu stim nici proportiile amestecului... [Image: biggrin.gif]...etc....Nu-mi place sa ma imbat cu apa rece si nici cu cafea , cu astea de regula ma trezesc... [Image: biggrin.gif]
Si daca ma-ar lasa Gene-ul ;  ori al repar , ori iau altul , ori Behmor sau Hottop...oricum trebuie sa vad ce beau ...nu mai merg in orb...
Bezzera Strega Top | Pavoni Expo | Honne (slim) | Olympus KR-E | C40 mk III | Kinu M47, M68 | ECM S64 (TIN) | Gene CBR 101...
 
Reply
#20
(08-01-2017, 04:23)radudani Wrote: .....
IMO, cele din postul citat mai sus, ar fi fost mai instructive pentru mine daca stiam si cum isi procura prajitorul cafeaua
.....
nu vad dece ar trebui sa sufar pentru amarasteanul care bea pe banii, sanatatea si mintea lui, o posirca neagra aromata artificial, cu gust de cafea ordinara, dar energizanta... si scumpa destul pe deasupra!
este important pentru noi ca avem oferte de cafea prajita de la prajitori demni de incredere!
.....
nu, nu... pentru mine e important si (1) cat costa, si (2) daca se vinde si boabe verzi si (3) daca exista suficienta transparenta ca sa stiu cand s-a recoltat/intrat in primul depozit si care i-a fost traseul;

Sunt conștient ca cele scrise pana acum dar si cele cere urmează suporta discuții si pareri diverse.
Am scris cele de mai sus in timp si a ieșit un post cam lung pe care nu cred ca il vor parcurge prea mulți.

Am dorit sa arat ca, in opinia mea, importatorii si prajitorii de la noi nu cred si-au întemeiat afacerea cu dorința de a înșela, de a păcăli sau cu intenția de a ne plasa pe noi, cei ce ne preparam zilnic acasa cafeaua, prajindu-ne sau nu singuri boabele , intr-o zona periferica.
Mi se pare si ca, cele scrise mai sus, acest post dar si cele ce, eventual, vor mai urma si-ar găsi locul intr-un thread separat, cu referire la situația pieței de cafea verde de pe la noi.

Faptul ca pe acest forum exista o diversitate destul de mare de profile ( văd ca o normalitate acest lucru) ale celor care cumpara si pregătesc acasa cafeaua, prin diferite metode, cu diverse aparate, care au percepții la fel de diverse, cu grade diferite de educare a gustului , cu știință si pasiune la fel de neomogene fac, de multe ori, ca o aceeași cafea sa primească la fel de multe aprecieri diferite.

Din păcate, de cele mai multe ori criteriul prețului minim, al chilipirului este elementul principal care conduce l-a luarea deciziei de cumpărare, pentru cei mai mulți dintre clienții casnici si nu numai.

Am văzul in atelierul respectivului prăjitor dar si al altora si cafele scumpe, venite in pungi vidate, ambalate apoi in cutii din carton marcate si inscripționate clar, la vedere, cu toate informațiile , saci marcați cu etichete si cu elemente clare pentru identificare si pentru trasabilitate.

Livrând aceasta cafea in forma sa verde, pentru a fi prăjită acasa se ajunge de multe ori la o reclama negativă pentru acel comerciant.
Modul in care se realizeaza prajirea acasa si rezultatele obtinute astfel, postate apoi pe acest forum sub forma de impresii si păreri, nu reflecta, de destul de multe ori, realitatea despre cea ce este si poate oferi acea cafea, dacă ar fi fost in mâinile cuiva mai priceput, poate mai conștient ca limitările tehnice de acasa denaturează potențialul de gust al cafelei livrate in ceașca si se ajunge ca, de multe ori, sa fie acuzat prăjitorul/importatorul de slabele rezultate de care are parte clientul.

Am citit pe undeva pe forum un post de-al lui Lyvyoo in care ne povestea cum un prăjitor (de la care încerca sa obțină ceva oferte pentru forum parca) ii reproșa ca, folosind tot felul de improvizații (gen feon si oala pentru prajire), fără a caută sa dobandeasca un minim de cunoștințe despre modul in care trebuie condus si controlat un proces de prajire, așteptările celor ce prajesc acasa, in zona gustului cafelei astfel obținute, sun maxime.
Dacă nu este așa , de vina sunt neaparat boabele si cel care le-a adus pe piața.

Eu scot din discuție cazurile izolate de prajitori care vând boabe rebut, cu vechime si proveniența necunoscute. Cine s-a păcălit odată si a cumpărat de acolo nu văd de ce ar mai repeta experienta.

Din păcate, știu si prajitori care, la începuturi, au fost de acord sa vândă si cafea verde, din cea pe care o prajeau ei in mod curent si care, din motivele de mai sus, nu mai doresc sa facă acest lucru.

Eu si in ziua de azi, ori de câte ori am dorit si am apelat la aceștia, nume bine cunoscute si apreciate pe forum, am primit boabe verzi, de foarte buna calitate. Ce e drept, prețul nu este in zona celor mai ieftine, dar este unul corect si care susțin interesul de a praji acasa.

Am luat Panama Geisha ( dar nu numai) de exemplu, de o calitate excelenta, cu toate elementele de trasabilitate la vedere la jumătate din prețul celei din comanda de grup de la SAPID.
Am luat si alte soiuri la fel de bune si in zone de preț mult mai mici, de la prajitori autohtoni însă , adevărat, am luat si cafele slabe, am si aruncat dintre acestea dar niciodată nu am plătit la fel de mult pentru acestea cât am plătit pentru cele pe care le-am considerat bune.

Din păcate, cererea mare, in țara noastră este pentru cafele ieftine. De aici si corespondentul in calitate.
La fel, din păcate, mulți, atunci când văd pentru un același soi de cafea prețuri mici dar si altele mai mari, considera ca cel ce are prețul mai mare dorește sa păcălească si nu iau in calcul calitatea diferită.
Am putut sa îmi recunosc limitele si atunci când rezultatele nu au fost cele așteptate si dorite de mine nu m-am repezit sa arunc vina pe cafea si pe cel care mi-o vânduse.

Oricine poate vedea ca nu am scris niciun nume, ca nu doresc sa fac vreun fel de reclama cuiva, cu atât mai mult cu cât nu sunt puțin cei care văd intr-o lauda sau o critica un interes personal al cuiva, in favoarea sau in defavoarea altcuiva.

In momentul in care au început sa apăra critici din partea unor persoane care, in afara de faptul ca doreau si credeau ca prajitul este ceva foarte simplu si poate fi realizat in orice condiții dar nu aveau nimic de a face cu prajirea si cu prepararea cafelei acasa, din cauza lipsei de preocupare de a se documenta mai serios si de a învață, lucrurile s-au schimbat rapid si oferta s-a diminuat sever.

Eu știu, deoarece am văzut, ca exista la prajitori si cafele de specialitate, cafele de calitate sau ca, mulți dintre aceștia, știu despre ce vorbim noi aici si au acces la surse de aprovizionare de încredere.

Când demersurile lor lor sunt apreciate însă cu " dincolo era mai ieftin" si mai bun, când acuzațiile legate practicile lor comerciale si bazate pe socoteli simpliste, venite din partea unor membrii ai forumului încep sa apara si mie mi se pare de inteles sa nu ii mai găsim alături in satisfacerea dorintelor noastre, acelea de a găsi cafele de calitate la prețuri corecte.
Pretul care ni se pare noua corect, s-ar putea sa nu fie văzul la fel si de comerciant.

Pana la un punct acest forum este si un formator de opinie privind din unghiul celor care scriu si al numărului celor care citesc.
De aici si reticenta unor prajitori de a mai vinde cafea verde.
Nu doresc sa se expună inutil unor asemenea posibile critici formulate de persoane care, doar pe baza unor percepții personale, subiective de cele mai multe ori, lipsite de niște repere clare, verificate in timp pentru ceea ce reprezinta gusturile posibile ale unei cafele corect tratată si preparata, formulează concluzii sentința, in propoziții si fraze dure, răutăcioase si maschează lipsa de dotare si de experienta doar cu calitatea boabelor, considerată uneori, poate pe nedrept ca fiind slaba sau ca prețul este prea mare pentru ceea ce au obținut in ceașca.
Nu de critica se feresc aceștia ci de modul in care este făcută si cred ca asta este valabil pentru oricare dintre noi.
S-a creat un curent, eronat in mare măsura in opinia mea, conform căruia orice si oricum ar praji oricine acasa, rezultul este mai bun decât ceea ce fac prajitorii profesioniști.
De acord ca si ei pot greși si ca este de neacceptat sa pună pe piața rateurile.
Dacă tot o fac ar putea sa ofere produsul la alt preț si sa informeze clienții despre ce este vorba.
De multe ori cuvintele, tonul si intenția unora vin in direcția stopării, distrugerii sau a pierderii interesului pentru un anumit demers care ar putea fi folositor multora.


Nu înseamnă ca dacă, azi, un comerciant vinde mai scump o face ca sa pacaleasca. Prețul depinde foarte mult sursa si de momentul in care se aprovizionează, de cursul valutar la care derulează operațiunea, de trendul petei, de cheltuielile proprii samd..
Noi am fi putut forma o piața a cafelei verzi la fel cum am făcut-o pentru cea proaspăt prăjită.
Stiu clar ca a fost o perioada in care puteam cumpara boabe verzi de la aproape toți prajitorii.
Nu ii deranjam deoarece reprezentam doar o nisa foarte subțire si nu noi le asiguram volumele de vânzări necesare sustenabilității afacerii lor.
Cei câțiva saci de cafea verde pe care ii consumam noi, dacă ii împărțim la numărul de importatori nu cred ca ar reprezenta ceva de mare interes.
Procentul de adaus (care nu este profit in totalitate, acoperind salarii, chirii, amortizării, taxe impozite....) aplicat unui preț la jumătate din cel al cafelei prăjite reprezinta puțin ca si câștig pentru aceștia. Deci, pentru un prăjitor, cafeaua prăjită este produsul interesant, cel cu plus valoare, si nu cea verde.

Ca este de afara sau din țara am putut observa ca ieftin si bun rareori merg mâna in mana, ca dIn lucruri slabe calitativ nu se pot face altele mai bune.

Ce este sigur însă, este faptul ca cererea formează piața.
Dacă cererea este insuficienta atunci oferta poate fi una inexistenta sau la prețuri mai mari, capabile sa acopere efortul comerciantului, efort reprezentând inclusiv blocarea unei sume de bani pentru un termen mai lung, generat de mișcarea mai lenta a produsului/produselor de nisa in discuție.

Nu caut scuze si nu vorbesc pentru prajitori ci încerc sa-mi explic, in mod logic si cu argumentele pe care le am la dispoziție, de ce oferta de cafea verde este considerată atât de limitată.

Sunt multe aspecte care ar putea fi luate in considerare la dezbaterea acestui subiect cum, la fel de multe, sunt si părerile formate pe baza experiențelor fiecăruia dintre noi.
Certa este realitatea de pe piața, care are corespondenta directa cu nivelul de posibilități, de cunoștințe si de educație al celor care o formează.
Prezent:LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
Trecut: Lelit PL41 TEM, Expobar Brewtus, VBM 2B super PID, 
          Gagia MDF, Mahlkonig Vario Home, Ceado M4D.
 
Reply
#21
@RaduCarutasu: impartasesc parerile tale, eu as adauga ca sunt prajitori (unul e chiar cel pe care l-ai vizitat) care au investit si investesc sume importante in educatie, cursuri, certificari, specializari, sau in vizite cu rol de a schimba informatii cu prajitorii mari din alte tari.

Referitor la aprovizionarea cu cafea verde, fiind din provincie eu percep lucrul asta ca ceva mai dificil, atata timp cat iti doresti sa cumperi o cafea verde foarte buna si nu vorbesc de preturi mici.
Spun asta pentru ca o parte dintre prajitorii care au cafele care sunt foarte bune calitativ, de specialitate, nu vor sa vanda cafea verde din motivele invocate de tine mai sus.
Probabil contactul direct si dezvoltarea unei relatii de incredere pot facilita in unele cazuri izolate accessul la aceste cafele foarte bune in verde.
In acest sens am avut parte inclusiv de suport si sfaturi in a praji optim o anumita cafea verde, mergandu-se pana la a schimba profile, lucru pe care nu cred ca l-ar face multi prajitori.
A nu se intelege totusi ca intotdeauna criticile aduse unei cafele verzi sunt datorate limitarilor de ordin tehnologic sau de pricepere ale home roasterilor.
Eu unul am avut parte de multe cafele verzi de slaba calitate chiar si cand am platit preturi maricele pe ele, si cred ca toti am patit asta.
Desigur ca daca platim sume foarte mici pentru o cafea nu prea ne putem astepta la o cafea senzationala.
Expobar Brewtus IV | Kinu M47
 
Reply
#22
am incercat sa continui intr-un thread cu pareri despre prajitori, dar vad ca se continua tot aici, deci mai adaug si eu;
tonul caldut in care se prezinta si accepta situatia ofertei de cafea verde, preturile mari ca o conseciinta fireasca a calitatii etc. - fac destul de inutila o continuare in ideile pe care am incercat sa le strecor, mai ales ca nu prea exista solutii imediate ...
 
(08-01-2017, 14:25)RaduCarutasu Wrote: ... in opinia mea, importatorii si prajitorii de la noi nu cred si-au întemeiat afacerea cu dorința de a înșela, de a păcăli ...
... cafele scumpe... Livrând aceasta cafea in forma sa verde, pentru a fi prăjită acasa se ajunge de multe ori la o reclama negativă pentru acel comerciant.
... prajitori care, la începuturi, au fost de acord sa vândă si cafea verde, din cea pe care o prajeau ei in mod curent si care, din motivele de mai sus, nu mai doresc sa facă acest lucru.
... Ce e drept, prețul nu este in zona celor mai ieftine, dar este unul corect si care susțin interesul de a praji acasa.
In momentul in care au început sa apăra critici ... Când demersurile lor lor sunt apreciate însă cu " dincolo era mai ieftin" si mai bun, când acuzațiile legate practicile lor comerciale si bazate pe socoteli simpliste, venite din partea unor membrii ai forumului...
De aici si reticenta unor prajitori de a mai vinde cafea verde. ...

da, asta e ideea: nu avem o piata de cafea verde de calitate (ma gandesc la Sweet Maria's) pentru ca nu avem o cerere de volum si pentru ca artizanii nostrii n-au puterea comerciala de a-si dezvolta un segment cu oferta de cafea verde (si accesorii - echipamente si educatie! - nu ma refer la floricelele primaverii, ci la bazele unei culturi a cafelei...) pe care oricum, nu profitul imediat l-ar putea justifica!
singurul segment de piata cat de cat existent informational este cel al cafelei verzi ca tratament naturist...

dl. Ienei (Cortina Ro) imi spunea ca a avut initial din forum cateva zeci de clienti din care au ramas stabili vreo 15; pentru acestia, trebuia sa tina imobilizati cativa saci de cafele de specialitate; profitul era neglijabil; probabil si pentru ca sursele de cafea de specialitate la volumul acesta mic, erau intermediare, deci mai scumpe; oricum era ceva intrat in rutina, pana cand au inceput criticile si datu' cu parerile ale catorva din forum, ceea ce desigur, a redus la zero orice motivatie! era singurul furnizor de cafea verde; restul sunt prajitori, din care unii ne dau si cafea verde; fara convingere, fara facilitati, fara certitudinea unei persistente; si scump...
conditii in care eforturile de a praji cafeaua 'ieftin si bine' mi se par de-a dreptul ridicole...

imi place sa cred, de fapt, ca tot ce am scris in aste postari este general valabil si sunt incercari de completare a unui tablou mai general; nu vad o solutie imediata la iesirea din cercul vicios al cafelei de specialitate:

incultura cafelei, lipsa de educatie si preferinte pentru cafeaua de specialitate -> practici inferioare de consum cafea la nivel de mase -> cerere mica -> politica precauta de aprovizionare -> deci surse indirecte -> preturi mai mari -> oferta de nisa pentru o minoritate de entuziasti capabili material -> optiune majoritara pentru aceeasi cafea ieftina si proasta, dar usor accesibila -> si din nou inapoi...

si in interiorul acestui cerc, prajitorii nostrii, care nu prea pot face mare lucru inspre bine, cu cafeaua verde - nu e un profil serios de afacere, poate mai multa bataie de cap cu informarea si educatia, by own example...

pe vremuri gandeam ca medicii, militarii si preotii sunt categorii vocationale daruite de Dumnezeu cu mai multa generozitate si putere de sacrificiu decat marea majoritate a populatiei;
dupa ce am facut armata, am inteles ca, cel putin partial gresisem - se schimbasera si timpurile si oamenii si scoala, fata de referintele mele mai apropiate...
apoi am dat de medici, aceeasi poveste ...
de preoti nu mai zic, ei sunt scutiti de taxe [Image: smile.gif]
acum, nu mai cred in materialul uman deosebit, necesar pentru a fi apt de asemenea meserii!
am ramas cu totii o apa si-un pamant din acest punct de vedere...

dar daca ar fi totusi sa speram, atunci probabil noi, cei cu espresso ca impatimire, ar trebui sa adaugam si categoria prajitorilor de cafea artizanali la cele 3 de mai sus;
adica updated: ok, tot o apa si-un pamant; cine crede ca altii, prajitorii adica, trebuie sa fie altfel pentru a ne servi pe noi! [Image: smile.gif]
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#23
@radudani : +1

Nu cred ca se mai poate adauga ceva , celor scrise aici... [Image: smile.gif]...q.e.d.

Eu  tot ce doresc , este sa avem si noi in RO mai multi "SAPID "...probabil ca nici critica , dar nici complacerea in acesta stare de fapt nu va aduce un beneficiu constructiv pentru micul , neisemnatul si pasionatul consumator / prajitor acasa de cafea...insa ma consolez cu faptul ca timpul si cererea de pe piata , va reaseza lucrurile pe fagasul meritat...
Bezzera Strega Top | Pavoni Expo | Honne (slim) | Olympus KR-E | C40 mk III | Kinu M47, M68 | ECM S64 (TIN) | Gene CBR 101...
 
Reply
#24
Imi cer scuze daca scot din context 3 afirmatii/fraze   din cometariul lui RaduCarutasu care, personal , le gasesc interesante .

 
(08-01-2017, 14:25)RaduCarutasu Wrote: Livrând aceasta cafea in forma sa verde, pentru a fi prăjită acasa se ajunge de multe ori la o reclama negativă pentru acel comerciant.
Modul in care se realizeaza prajirea acasa si rezultatele obtinute astfel, postate apoi pe acest forum sub forma de impresii si păreri, nu reflecta, de destul de multe ori, realitatea despre cea ce este si poate oferi acea cafea,

Aud mereu alibiul asta slabut [Image: undecided.gif] . Daca un comerciant POATE sa demonstreze ca livreaza marfa de calitate, ...apreciereile mele de "bucatar" improvizat de cafea care "coc" in oala cu feonul  ,n-ar trebui sa-l afecteze deloc .
(08-01-2017, 14:25)RaduCarutasu Wrote: Procentul de adaus (care nu este profit in totalitate, acoperind salarii, chirii, amortizării, taxe impozite....) aplicat unui preț la jumătate din cel al cafelei prăjite reprezinta puțin ca si câștig pentru aceștia. Deci, pentru un prăjitor, cafeaua prăjită este produsul interesant, cel cu plus valoare, si nu cea verde.

Asta il vad adevaratul motiv pt care nu se vinde cafea verde . Exemplu : daca eu , ca si profesionist , cumpar 1 kg de verde la 5 euro ,de ce sa-l vand tot verde la 10 euro cand pot sa-l vand prajit la 40 euro ???? De ce sa castig doar 5 cand pot sa castig 35 ? Desigur ca o sa aiba cheltuili in plus dar...
(08-01-2017, 14:25)RaduCarutasu Wrote: Ca este de afara sau din țara am putut observa ca ieftin si bun rareori merg mâna in mana, ca dIn lucruri slabe calitativ nu se pot face altele mai bune.

Eehhi ,asta-i genul de afirmatie care ma deranjeaza tare. Vorbind de cafea ,produs agricol , daca ar castiga fermierul care o cultiva ....as plati bucuros . Dar castiga doar intermediarii ,  care doar o  transporta si depoziteaza si tot ei incearca sa justifice adaosurile fluturandu-mi in fata CALITATEA [Image: sad.gif] .
 
Reply
#25
(08-01-2017, 16:36)Levo Wrote: .....
Eu  tot ce doresc , este sa avem si noi in RO mai multi "SAPID "...

Din câte cunosc eu avem câțiva "sapizi in țara.
Avem prajitori care știu ce sa facă cu boabele.
Problema este ca gusturile noastre sunt diferite si, de aici, preferințele in ceea ce privește stilul de prajire ar trebui sa difere.
De exemplu, mie nu mi-a plăcut stilul in care a fost prajit lotul cumpărat de la SAPID.
Asta nu înseamnă ca cei de acolo nu sunt buni in ceea ce fac, ca boabele nu erau de calitate si ca, dacă ar trebui, nu ar putea sa realizeze si alte profile.

Nu am văzut nicăieri pe afara ca oferta sa cuprindă mai multe grade de prajire pentru același soi.
Mi-ar plăcea, de ex., ca un prăjitor sa aibă in oferta si sa pot comanda, o punga de Ethiopia yrga prăjită city, una citi+ si încă una full city, din care sa îmi fac propriile amestecuri pentru espresso. Big Grin
Știu ca nu voi avea parte de așa ceva, iar motivele au fost arătate mai sus.

De aceea am început sa prăjesc acasa si nu pentru ca nu găseam cafea buna la prajitori! Smile
Prezent:LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
Trecut: Lelit PL41 TEM, Expobar Brewtus, VBM 2B super PID, 
          Gagia MDF, Mahlkonig Vario Home, Ceado M4D.
 
Reply
#26
Cafeaua vanduta in verde , chiar nu justifica deranjul - nici in RO si nici in strainatate - asta se poate observa usor ,iar faptul ca prajitorii nu-si fondeaza afacerea pe consumul unui grup restrans si care mai vor si verde si buna...e deja prea mult... [Image: smile.gif] , dar , cat de mare poate fi deranjul cand o data la 1- 2 luni vine cate un amarat de prajitor casnic sa-si ia ratia si trebuie doar sa bage scafa sa-i cantareasca 2-3 kg , cantitate care pentru el reprezinta doar pierdere de greutate ( in urma prajirii ) la sac ( - i ) , abea ca si-ar rotunji rulajul...si nu necesita imobilizari masive de fonduri si resurse...dar scafa ....sa o bage tot in acelasi sac ,  cu boabe bune din care prajeste si el...parerea mea este , ca nu ar pierde nimeni si toata lumea ar fi multumita. ( asta doar daca ei ( prajitorii ) suporta piscatura...

@RaduCarutasu

Sunt intrutotul de acord , de aceea si sustin prajirea acasa , cu sortare si pe gradul / gustul prajitorului de acasa , iar "sapizii " de care cred ca vorbim ar trebui doar sa vanda si in verde , in rest jos palaria...
Ce ar avea asa mult de pierdut , cate kg. ar putea sa vanda...cu mai putin...si apoi ar reimprospata stocul mai repede...e mai bine , decat sa o vanda la reducere ???...pentru ca i-a trecut termenul si cred ca si aroma ???... [Image: smile.gif]...
Bezzera Strega Top | Pavoni Expo | Honne (slim) | Olympus KR-E | C40 mk III | Kinu M47, M68 | ECM S64 (TIN) | Gene CBR 101...
 
Reply
#27
reprezentam o piata mica si pretentioasa si nu-i prea tentam financiar. Sweet Maria activeaza pe o piata de 15 ori mai mare ca numar de locuitori si nu mai vorbim de diferenta de venituri intre americani si noi. trebuie sa avem rabdare, sunt convins ca lucrurile se vor misca. acu vreo 7 ani, ne minunam pe topicul de pe softpedia unde invatam ce-i aia espresso ca aparuse prima prajitorie la noi in tara (Monkaff) si uitati azi unde s-a ajuns, avem o gramada de prajitorii care se intrec cu oferte. 

argumentul ca stricam cafeaua il accept si nu prea. putem strica si cafeaua gata prajita daca nu stim cum sa o preparam, mai ales la espresso unde avem destul de multe variabile. orice marerie prima o poti strica la manoperele ulterioare.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#28
Fane , prima prajitorie cu cafea de calitate in Romania am fost eu , in 1997 , cand nici nu mergea internetul bine
Nu asta este ideea ci faptul ca in " profund stil romanesc " incercam sa facem pe " priceputii " .
Postul pus de RaduCarutasu este foarte bine structurat si totodata argumentat vis-a-vis de nivelul actual al pietei cafelei de calitate versus educatia consumatorilor ( ce lipseste cu desavarsire ) , asa cum am spus si in alte posturi , pe alte topicuri nu doresc si nici nu voi dori sa vand cafea verde pentru cei ce prajesc acasa si precum vedeti nici altii nu nu mai doresc sa vanda .
De ce ?
Deoarece , cu putine exceptii , nu stiti sa prajiti si mai mult de asta va considerati atoatestiutori si va mai dati si cu parerea , nu intelegeti ca de fapt sunteti " negustori ce vindeti apa in desert " incercati ca atunci cand postati spuneti " dpmdv" dupa care va exprimati .
Trebuie sa intelegem ca suntem la inceput in educatia cafelei , faptul ca facem floricele la un cappucino nu inseamna ca avem cunostinte PRACTICE !!! despre cafea , educativa , incercati cat mai multe cafele , profile diferite de prajire , modalitati diferite de extractie , etc.
Trebuie inteles un lucru , ma repet , ieftin si bun NU EXISTA , ai bani de parizer , parizer mananci nu salam de sibiu
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#29
Parerea dv... Smile
 
Reply
#30
(10-01-2017, 18:55)renatoa Wrote: Parerea dv... Smile
Exact !
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)