• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


25 de secunde pentru extractie

#1
Chiar si cu putinele mele cunostinte [Image: huh.gif](sunt nou pe acest forum si inca n-am facut primul espresso ... cu mana mea !) observ ca parametrul cel mai important tinde sa fie , cele 25 de secunde pentru extractie !
   Daca este atat de important acest aspect ma intreb oare de ce nici un producator n-a pus un cronometru pe aparat sau si mai interesant sa-ti apara vreun mesaj de genul cafeaua e rasnita prea grosier sau alte evrtismente ...
   Desigur un cronometru la indemana ar fi mai simplu sau pur si simplu sa numeri pana la 25 ar fi o solutie insa cand dai ... ...[Image: angry.gif] de lei pe un mara pl62t de la Lelit (ca pe asta am pus ochii) ti-ai dori parca macar sa poti temporiza deschiderea lui cu 1/2 ora inainte de a te trezi pentru a fi gata de folosinta la prima ora , ori tine cu sanatatea noastra sa nu bei cafea pe stomacul gol !!!


Lelit Mara PL62T , mahlkoenig vario (comandate !)
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#2
(18-10-2015, 15:17)Bcc Wrote: Chiar si cu putinele mele cunostinte [Image: huh.gif](sunt nou pe acest forum si inca n-am facut primul espresso ... cu mana mea !) observ ca parametrul cel mai important tinde sa fie , cele 25 de secunde pentru extractie !
   Daca este atat de important acest aspect ma intreb oare de ce nici un producator n-a pus un cronometru pe aparat sau si mai interesant sa-ti apara vreun mesaj de genul cafeaua e rasnita prea grosier sau alte evrtismente ...
   Desigur un cronometru la indemana ar fi mai simplu sau pur si simplu sa numeri pana la 25 ar fi o solutie insa cand dai ... ...[Image: angry.gif] de lei pe un mara pl62t de la Lelit (ca pe asta am pus ochii) ti-ai dori parca macar sa poti temporiza deschiderea lui cu 1/2 ora inainte de a te trezi pentru a fi gata de folosinta la prima ora , ori tine cu sanatatea noastra sa nu bei cafea pe stomacul gol !!!


Lelit Mara PL62T , mahlkoenig vario (comandate !)

Cei care au pus cronometru integrat in PID au fost nemții de la ECM si Profitec , când pornești extracția , pornește cronometrul . Italienii nu au integrat funcția .
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#3
(18-10-2015, 15:17)Bcc Wrote: Chiar si cu putinele mele cunostinte [Image: huh.gif](sunt nou pe acest forum si inca n-am facut primul espresso ... cu mana mea !) observ ca parametrul cel mai important tinde sa fie , cele 25 de secunde pentru extractie !
   Daca este atat de important acest aspect ma intreb oare de ce nici un producator n-a pus un cronometru pe aparat sau si mai interesant sa-ti apara vreun mesaj de genul cafeaua e rasnita prea grosier sau alte evrtismente ...
   Desigur un cronometru la indemana ar fi mai simplu sau pur si simplu sa numeri pana la 25 ar fi o solutie insa cand dai ... ...[Image: angry.gif] de lei pe un mara pl62t de la Lelit (ca pe asta am pus ochii) ti-ai dori parca macar sa poti temporiza deschiderea lui cu 1/2 ora inainte de a te trezi pentru a fi gata de folosinta la prima ora , ori tine cu sanatatea noastra sa nu bei cafea pe stomacul gol !!!


Lelit Mara PL62T , mahlkoenig vario (comandate !)

" THE SCAAs DEFINITION FOR ESPRESSO:

Espresso is a 45ml (1.5 ounces) beverage that is prepared from 7-9 grams of coffee through which clean water of 192 - 198 F (88 - 92 C) has been forced at 9-10 atmospheres of pressure, where the grind of the coffee has made the brewing "flow"* time approximately 22-28 seconds. While brewing, the flow of Espresso will appear to have the viscosity of warm honey and the resulting beverage will exhibit a thick dark gold cream foam ("crema") topping. Espresso is usually prepared specifically for, and immediately served to its intended consumer.

*Brewing "flow" time is counted from the point in time that the espresso begins flowing from the bottom of the portafilter spouts. Many espresso machines have a distinct "pre-infusion" cycle where a small quantity of water is pumped into the grounds and allowed to sit for several seconds before the pump is reactivated to finish the brew. The prescribed method of "timing" shots when the flow begins to appear at the portafilter spout can be universally applied for all machines, no matter the pre-infusion cycle."

Am lasat si partea de jos deoarece arata si modul in care se cronometreaza curgerea in viziunea SCAA.

Asa cum se poate vedea din definiția de mai sus , cele 25 de secunde reprezinta doar un parametru al unei extractii , alaturi de volumul de lichid , de cantitatea de cafea macinata , de temperatra si de presiunea  de extractie. 

Deci Lelit-ul PL62 T ar trebui sa aiba un cronometru , un cantar pentru cafeaua macinata , un termometru pentru apa de extractie si un manometru . 
Cam multe in gama lui de pret . 

Ceva ceva tot are , dar nu totul ! Din toate astea , macar un manometru pentru presiunea de extractie tot a montat producatorul . 

Sunt aparate care au mai multe instrumente pentru a urmări parametrii unei extractii 
De ex , Profitec Pro700 ( mai omenesc la pret )  , are si cronometru si PID dar si manometru . 
Vesuviu , La Marzocco ... au instrumente pe baza carora afiseaza mai multi parametri . Dar si preturile sunt din alta categorie !

Pentru volumul extractiei se folosesc cesti cu capacitate cunoscuta sau pahare gradate , iar macinatura se cantareste separat .
Multi se orienteaza si apreciaza timpul dupa aspectul curgerii . Si eu procedez uneori asa si nu inseamna ca daca am o curgere de 30-35 sec. si o curgere frumoasa , gustul nu este bun . 

La BSOC , Paul Ungureanu mereu imi spunea sa macin astfel incat sa trag de cafea sa iasa  Big Grin.

Pentru pornirea din timp , in vederea incalzirii aparatului , poti folosi o priza programabila , solutie despre care s-a discutat mult pe acest forum .

Extractii reusite !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#4
(18-10-2015, 20:58)RaduCarutasu Wrote: " THE SCAAs DEFINITION FOR ESPRESSO:
Espresso is a 45ml(1.5 ounces) beverage that is prepared from 7-9 grams of coffee through which clean water of 192 - 198 F (88 - 92 C) has been forced at 9-10 atmospheres of pressure, where the grind of the coffee has made the brewing "flow"* time approximately 22-28 seconds.
...

Hmmm, interesant!
Cei de la Istituto Nationale Espresso Italiano au o parere diferita despre ce ar fi un espresso (vezi pagina 7): >> KLICK!
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#5
Vlad , 
personal am retinut partea de sub definiție , aceea conform careia :

*Brewing "flow" time is counted from the point in time that the espresso begins flowing from the bottom of the portafilter spouts. Many espresso machines have a distinct "pre-infusion" cycle where a small quantity of water is pumped into the grounds and allowed to sit for several seconds before the pump is reactivated to finish the brew. The prescribed method of "timing" shots when the flow begins to appear at the portafilter spout can be universally applied for all machines, no matter the pre-infusion cycle."

Pe forum s-a tot dezbatut ca timpul de curgere incepe din momentul acționarii manetei , butonului sau levierului , dupa caz ! 
Si Profitec-ul incepe cronometrarea de la acționarea manetei , la fel si celelalte masini cu cronometru .
De asta , cred eu , ca cele mai multe masini prosumer nu au incorporate timere , deoarece si constructorul a luat in calcul primii stropi si nu actionarea unui mecanism .

Conform celor de mai sus cei mai multi espressomani ar trebui sa recalibreze rasnitele , sa modifice gradul de macinare spre mai fin si sa revizuiască modul in care urmaresc curgerea pentru încadrarea in parametrii unui espresso !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#6
Exact, e un cumul de factori. Degeaba iei in seama timpul de 25s daca nu iei in seama cantitatea de lichid obtinuta si degeaba iei in seama cantitatea de lichid daca nu consideri doza de cafea (18-19g iti recomand).

Asta pe langa alti parametri (prospetimea si calitatea cafelei, presiunea de extractie, forta de tampare, timpul de incalzire al masinariei, jonglatul cu flush-urile (ideal ghidat de un termometru in grup) etc.

Asigura-te ca ai un cantar cu zecimala, cafea proaspat prajita de la prajitorii de incredere, cateva informatii asimilate de pe aici si ceva rabdare si nervi tari cand vei rata shot-urile initiale.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
Multumesc mult pentru informatii , azi am primit confirmarea de la Lelit si in 10  zile Angry vine aparatul abia astept.Inca odata multumiri espressoman pentru reducere !!!!!   Chiar a fost 25 % !!!!!!  Mi-a iesit rasnita GRATIS !!!!! Fac cinste .
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#8
Ei, nu o gandi chiar asa optimist  :Smile

Oricum, e clar ca interesul magazinelor este sa tina pretul sus si e clar ca in lipsa acestei comunitati, tot ce inseamna espressor sau rasnita de marca, ar fi avut alte preturi mult mai mari. 

Dar, uneori si producatorii pun preturi cam mari pe aparate, ca sa aiba de unde sa scada. Si La Marzocco GS3 costa ca si pret de lista 4000E + TVA. Dar daca stii unde sa intrebi, maine il iei cu 3800-4000 cu tot cu TVA. Si in cazul lui PL62T, era totusi foarte sus pretul normal. La 1200E, in categoeria sa de HX cu PID si grup E61, sta cel mai ok ca si pret, cu acele discount-uri incluse. Insa 7000 lei cat e pe net, e un pret absolut exagerat.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Daaaaa intradevar 7000 mi s-a parut mult .Si inca ceva , 7000 era redus de la 7500 .Te doare capul  !
Dupa ce suntem saraci (ca natie ma refer) ne mai si furam unii pe altii cum putem !
Oricum abia astept sa vina , sunt foarte multumit de afacerea facuta .Cand te gandesti ca voiam sa iau http://www.kfea.ro/aparate-de-cafea/espr...sti-cadou/  cred ca ma dadeam cu capul de pereti daca il si dupa aia dadeam de voi 


Sanatate si o zi frumoasa
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#10
56
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)