Care este cea mai buna cafea?

 

La un moment dat am promis unor useri care comentau articolele de pe blog, faptul ca voi scrie cate ceva despre experientele cu diferitele tipuri de cafea. Intre timp au trecut doi-trei ani si n-am scris niciun articol in acest sens, desi am comentat deseori pe forum pe aceasta tema. Si poate ca am facut bine, caci am apucat sa ies din capcana ambalajelor stralucitoare.

Nu voi face o antologie a cafelei caci astfel de materiale gasiti din belsug pe Google insa vreau sa fac putina curatenie in “povestile frumoase” spuse de comerciantii din domeniu, ajungand in final sa descoperim care sunt cele mai bune boabe.

Cafea prajita = produs agricol preparat termic!

Ca sa intelegem mai bine care cafea e mai buna, va trebui sa constientizam ca vorbim despre un produs agricol, supus prepararii termice, perisabil, care la fel ca orice mar sau caisa (ca sa nu mai spun de alimente prajite/coapte/fierte), e bine sa-l consumi in stare cat mai proaspata. In plus, atunci cand mergi la piata, ce tip de mere ii ceri omului? Bot de iepure, Voinesti, Jonathan, Idared, Florina etc. Fiecare soi are variatiile sale si poate proveni din anumite zone sau chiar din anumite livezi, apreciate de unii sau de altii. Probabil ar fi deranjant ca aceste mere sa fie puse intr-o punga mata, sa nu stii la cumparare ce culoare au, cum miros, iar culmea, termenul de valabilitate sa fie de ordinul anilor, starnindu-ti intrebari legate de gust si  naturaletea conservarii. Evident, fiecare soi are aroma sa caracteristica ce te-a cucerit candva, are o forma anume, un gust memorabil, iar tu vrei sa stii de la inceput pe ce dai banii.

Buuun! Acum reganditi rationamentul de mai sus, punand cafeaua ca element  central. Nu ar trebui ca si cafeaua sa fie cumparata in functie de soiul sau, de regiunea din care provine, de tipul de arome caracteristice, de gustul si retrogustul pe care il lasa pofticiosului? Nu ar trebui sa-i vedem culoarea pentru a nu cumpara boabe prea arse? Nu ar trebui sa o mirosim inainte de a o cumpara, sa o pipaim la fel ca pe un mar, examinand-o in functie de experienta fiecaruia? Si atunci, daca un produs agricol aromat e bun in stare cat mai proaspata, de ce sa  cumparam boabe fara sa stim data prajirii, care pot fi in pungi chiar de un an-doi? Mai mult de atat, cafeaua “respira” !!! Indiferent ca sta intr-un raft sau intr-o punga ea elimina in permanenta dioxid de carbon. Odata cu el se pierd (usor in prima luna si accelerat dupa) si uleiurile si alte elemente care-i dau aroma. Faptul ca o pui intr-o punga sigilata si cu supapa nu inseamna decat ca se va oxida putin mai greu, dar ea “respira” in continuare, fara a tine cont de marca “celebra” inscrisa pe pachet 🙂 Dupa maaaaxim o luna, nu va mai fi niciodata cafeaua de la cateva zile dupa prajire si nu vorbesc aici de o nuanta greu sesizabila ci de o prapastie profunda in ceea ce priveste schimbarea gustului si cremozitatea din ceasca. De aceea multi producatori incearca smecheria cu adaosul de robusta (un soi ieftin, cu multa cofeina, amar si fara arome), pentru a-l adauga in combinatie cu arabica (soi ceva mai scump, aromat, putin cremos dupa 30 de zile de la prajire) pentru ca robusta, chiar si dupa o perioada mai lunga in punga, va da cremozitate espresso-ului insa nimeni dintre producatori nu recunoaste ca pretul platit este amarul din ceasca, caracteristic robustei. Ba chiar unii merg mai departe si spun ca fara putina robusta, espresso-ul nu iese! Si marmota invelea ciocolata… Cu aceasta realitate dezvaluita, vi se mai pare plauzibil ca o cafea “de marca” sa aiba pana la doi ani termen de garantie iar data prajirii sa nu fie inscrisa pe niciun pachet? Sau probabil au dreptate, caci boabele nu se strica, deci sunt in garantie, dar e ca si cum ai bea praf de capuccino in loc de unul facut din lapte proaspat, adica un surogat al bauturii originale!

Povestile porcului adeverite la Pastile cailor

“Dar vaaaai, reclamele frumoase cu vedete, ambalajele stralucitoare, magia si puterea brand-ului, sfatul prietenilor cafegii, toate la un loc spun ca marca X e cea mai buna si chiar daca dai un ban in plus, dar stai in fata! Dom’le, daca pe pachet scrie Lavazza, Illy, Segafredo, Davidoff, Julius Meinl etc. atunci e de marca frate, unde mai pui ca e adusa din Italia/Germania, deci e mai buna, nu ca asta de pe rafturile noastre.”

Pe asemenea considerente, spuse sau gandite de altii, la care eu am avut o replica ferma dar civilizata, am fost mazilit din multe discutii, bloguri, forumuri, ultimul episod fiind pe un forum de femei intesat cu reclama profitshare, unde o cucoana mi-a dat report, fiind indignata de pledoaria mea pentru calitate in espresso/cafea, parand a fi “un om care se crede superior si zice  iete proastelor, sa va mai luminati si voi”, dupa spusele administratorei! Adica mai bine iti pacalesti membrele delicate cu sfaturi parsive bazate pe profit de la emag, decat sa lasi link-uri spre articole intr-adevar utile! E foame de bani! Am facut aceasta analogie pentru ca la fel se intampla si in cafea – e bun ceea ce se promoveaza, e glossy, e colorat si e recomandat de gura lumii, online mai nou!  Mi-am asumat totusi aceasta postura in care lumea te vede drept un cretin habotnic ce vorbeste despre lumea lui 🙂 Si espressomanii probabil au simtit senzatia. Am constatat ca exista de fapt doua praguri psihologice mari – sa intelegi ca intr-adevar ai nevoie de o rasnita separata (deci nu inclusa in automat) pentru un espresso si sa intelegi ca nu cafeaua de marca aduce in ceasca acea cremozitate si abundenta de arome inconfundabile, ci cafeaua proaspat prajita! In termeni de limbaj nonverbal, oricine nu te crede cand spui asta, te va privi cu o spranceana ridicata…

Nu puteam incheia categoria “povesti” fara doua vorbe despre “cafeaua speciala pentru espresso”, asa cum scrie pe foarte multe ambalaje frumos colorate, indiferent de marca. Surpriza sau nu, si in acest caz suntem in fata unei manipulari facuta de producator, doar ca sa-si diversifice gama.  Mai pe la inceput, si eu ma intrebam de ce or scrie dom’le ca e pentru espresso? Daca este gata macinata, din prima nu mai ai ce face cu ea la espresso, pentru ca si-a pierdut uleiurile aromatice. Apoi, nu exista o macinatura standard pentru acest tip de preparare a cafelei. In al treilea rand, daca sunt boabe in interior, tipul lor sau proportia amestecului robusta-arabica iarasi nu are importanta pozitiva in a cataloga o cafea buna de espresso. In mod normal robusta nici nu are ce cauta in lumea espresso (cu mici exceptii, atunci cand e de supercalitate si e proaspata iar bautorul chiar doreste), pentru ca accentueaza amareala in ceasca, mai ales daca e prajita mai tare sau daca arabica din amestec este ordinara.

Si asa ajungem la adevar… 

Deci ce cafea bem in final si care-i cea mai buna? Simplu – CAFEAUA PROASPAT PRAJITA! Pentru multi dintre voi, este o notiune noua, asa cum a fost si pentru mine la un  moment dat. Aceasta nu are marca ci soi. Atunci cand te duci la o prajitorie ceri o Columbia Supremo, o Ethiopia Yirgacheffe, El Salvador, Brazilia Santos etc. ori un amestec intre mai multe tipuri. Exact ca in exemplul cu merele, alegem soiuri nu marci! Cam toate cafelele bune sunt arabica, insa mai exista si robusta de calitate, proaspat prajita, pentru cei care vor mai multa tarie si asprime in ceasca (personal nu recomand asemenea combinatii). Ca sa intelegeti mai bine, niste oameni pasionati si cu spirit de business, aduc in saci mari cafeaua verde din strainatate, ori direct de la ferma  africanului ori prin niste mari intermediari de genul celebrilor Interamerican, cafea pe care o prajesc in atelierele lor, cumparatorul avand privilegiul de a pune in rasnita boabe prajite de o zi, doua! Tocmai aceasta prospetime da savoare espresso-ului (si nu numai), pentru ca ai ocazia sa fii in alta lume pret de cateva momente, simtind intr-un lichid concentrat si cremos arome de ciocolata, de coacaze, de cirese etc. Atentie insa, nu e neaparat sa le si recunoasteti individual (va trebuie muuuulta experienta), insa papilele vor simti ca intr-adevar sunt puse la treaba! De aceea, oricat de scumpa si celebra ar fi o marca de cafea, boabele din interior nu vor ajunge niciodata sa aiba gustul unei cafele proaspete de 60-100 lei/kg. Si incercati cu 100g de cafea, cand veti avea ocazia, comparand cafeaua voastra preferata cu una de la un prajitor autohton sau international. Veti fi surprinsi! Necazul este ca romanii pricep mai greu acest lucru, cauza din care putine orase au norocul sa aiba o prajitorie sau mai multe. Ca sa va convingeti ca nu minte, comerciantul care vinde cafea proaspat prajita ar trebui sa detina un utilaj de acest gen (prajitor de cafea):

Ce-i drept, se mai pot face si confuzii, caci nu toate cafelele proaspat prajite stau in niste rafturi transparente si totodata, nu tot ce sta vizibil/palpabil intr-un raft e si proaspat. Sunt prajitori internationali sau nationali care prefera sa-si ambaleze boabele (dar pun data prajirii si scriu ca e bine sa le consumi in cateva saptamani, nu doi ani), iar altii care le tin in diverse recipiente. La polul opus, un exemplu negativ ar fi rafturile pline cu “cafea varsata” din Kaufland, Cora sau alte super/hypermarketuri, acolo unde diversi furnizori dubiosi, care tavalesc  in pralabil prin chimicale o cafea ieftina si proasta, va servesc cu irish coffe, vanilla cafe sau alte bazaconii! Feriti-va!

Si uite asa, in timp, vei ajunge sa explorezi sute de sortimente si combinatii, fara sa depinzi de o marca anume, care oricum nu iti va spune niciodata ce ai in pachet, decat niste superlative inventate.  Veti descoperi totodata ca amareala pe care o simtiti in cazul multor cafele, vine si din cauza modului de prajire! Acesta este un aspect esential si cu timpul veti putea sa va alegeti singuri prajitoria preferata, in functie de calitatea boabelor, de gradul lor de prajire, de originea cafelelor etc. Eu unul prefer boabele prajite mai soft, dar alti espressomani isi doresc un grad mediu. Eu prefer sa cumpar de la mai multi prajitori, ca sa pot explora diverse arome si moduri de prajire, alti espressomani sunt fideli unuia singur. Tocmai aici e cheia povestilor frumoase despre cafea, mai exact faptul ca pagina cu pagina, ajungi sa deschizi o carte misterioasa si extrem de incitanta, fiind absolut liber sa calatoresti spre orice colt al lumii. Sunt multe cafenele celebre in lumea aceasta, unde mari creiere ale umanitatii au gasit inspiratia intr-o ceasca de cafea! Credeti ca ar mai fi avut atat entuziasm daca turnau pe gat amareala iadului din boabele de Tchibo Sicilia sau ciorba de potroace facuta din Jacobs ori Lavazza? Sa fim seriosi! Si nenea Johann Jacobs sau Julius Meinl, cand or fi trait, au avut o prajitorie micuta unde livrau in cantitati mici cafea proaspata de calitate. Dar faptul ca si-au dezvoltat afacerea sau le-a fost cumparat un nume, transformandu-se totul intr-un malaxor de strategii de marketing, nu mai are nimic de-a face cu fineturile vandute in micuta lor pravalie. Luati o pauza si constientizati ca multi dintre voi beti imagini nu cafea de calitate! Si nu e un repros, nu-mi permit asa ceva, ci este un indemn spre a iesi din tarcul in care ne vad tot mai multe firme, din diverse domenii!

Articolul urmator va fi dedicat tuturor prajitoriilor din tara, pentru ca vreau neaparat sa fac o baza de date cu toti comerciantii care vand calitate in tara asta!

Comments (38)

  • Luigi
    July 27, 2016 at 08:00 Reply

    Buna ziua! sunt de treisprezece ani aici in Romania si vad ca lucrurile nu se schimba deloc,reclama negativa pentru a creste propriul business sau cel de care a platit pentru aceasta postare este incorecta si dezinformara. In punctul unu vreau sa spun ca,100% arabica nu inseamna neaparat cea mai buna cafea exista soi de cafea robusta la fel de calitativa.Boabele proaspete prajite racite si ambalate pastreaza in totalitate proprietetile organoleptice cafelei, in schimb in prajitorie pe care faceti reclama acele proprieteti organoleptice mai ales uleiurile si oxid de carbon se pierd,si nu imi spuneti mie ca toata cafeua care o prajiti imediat o serviti, 1 nu necesita timp racirea, 2 nu aveti atata cerinta.Intradevar aici in Romania nu se vinde cafea dar amabalajul,dar lucrurile incep sa se schimbe,si credeti-ma Romania si romani au inca muuulllttt de invatat in materie de cafea dar mai ales de loialitate,de a creste propriul business pe capacitatile proprii anteprenoriale fara a arunca in noroi alte companii cu mesajul INFORMAM LUMEA sa fim seriosi.Si multi nu stiu ca si Domnul care a scris acest articol ca prospetimea este in realizarea unui cafele de calitate o picatura in ocean. 1 regiunea,2 cultivatia,3 modul de cultivatie,4 extragere,5 soiul,6 pastrarea pana la prajire,7 pragirea,8 metoda de prajire,9 temperatura,10 racirea,dar toate astea au o valoare daca ai un MAESTRO TORREFATTORE (cautati pe google traducerea)care sa creee amestecul perfect.De acea spun aveti muulllttt de invatat dar pana va informati numai aratati cu degetul alti concurenti,eu sincer dupa asemenea articol nu ma duc la aceasta prajitorie nu pentru ca ar avea cafea de calitate slaba,dar pentru ca a recurs la un blogger care a dat informatii gresite aruncand in noroi alte companii,bafta si succes.

    • August 9, 2016 at 22:27 Reply

      Salutare! Articolul prezent nu este o reclama la adresa unei prajitorii anume ci este un adevar pus pe tava, care se mai lasa si cu dureri de inima uneori pentru cei care inca mai cred ca vor avea succes in piata cu o cafea italiana clasica. Nimic de spus, trebuie sa respectam gusturile dar in acelasi timp trebuie sa spunem ca adevarul este altul! Adica in Italia nu creste cafea, doar se prajeste. La fel se poate praji si in alte tari. Iar o cafea arabica, dupa 30 de zile de la prajire este de domeniul trecutului. O cafea nu se bea dupa marca, fie ea si cea mai tare marca italiana, ci se bea dupa origine, mana prajitorului, prospetimea in raport cu data prajirii (desigur, cu 7-10 zile de repaus), dupa aromele distincte din ceasca, dupa concordanta intre papilele tale gustative si gradul de prajire abordat de catre artizan. Orice cafea industriala este mult sub cafeaua prajita artizanal. Si asta se poate proba in orice cafenea de specialitate. Da-mi un exemplu de cafea buna si voi cauta sa o testez. Intr-un fel nu suntem departe ca si opinii, doar prospetimea ne desparte 🙂 Adica tu ai in mare parte dreptate cu acele 10 atribute enumerate, dar dupa 30 de zile ele nu mai sunt valabile. Iar robusta de calitate este o rarirate asa mare si la un pret de arabica buna, incat nici nu prea intra in discutie. Adica sunt si exceptii pentru cine prefera nuante ciocolatii extreme, dar regula trebuie sa fie arabica.
      Te rog sa intriu pe forum, daca inca nu ai ajuns, pentru discutii mai detaliate. Despre cafeaua comerciala se discuta aici – https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Cafea?page=2

    • dudu
      October 20, 2016 at 11:59 Reply

      salut Luigi, mai esti in Romania?

  • Zimbi
    November 14, 2015 at 19:38 Reply

    Foarte interesant.
    As dori daca puteti sa-mi recomandati in zona Regensburg (Germania) sau chiar in tot landul Bayern nu a-r fi o problema.
    Multumesc anticipat.

  • Dan
    March 7, 2015 at 08:39 Reply

    Bună ziua. Îmi poate spune și mie cineva care este granulația perfectă pentru o cafea făcută la espresso? Am râşnit 1kg de cafea la muncă intr-o râşniță de la bar, dar a râşnit-o foarte fin. Probabil era setată pentru cafeaua celor de la Julius Meinl.

    • March 7, 2015 at 13:44 Reply

      Salut Dan. Nu exista asa ceva, adica o “granulatie perfecta”. Chiar daca ar fi, cum s-ar putea exprima de catre cineva? Ceva gen cea de 10 microni… 🙂 Granulatia perfecta este aceea care pe espressorul tau, punand 14-15g iti vor curge 60ml de lichid in 25s. Daca aceasta cantitate de 60ml curge in 5-10 secunde inseamna ca ai macinat prea gros si trebuie ajustata rasnita spre fin. Daca a curs prea greu, in 40s sa zicem, atunci trebuie sa dai rasnita mai spre grosier. Desigur, pot fi multe shot-uri stricate la inceput, pana gasesti pozitia potrivita. Vorbim acolo de un reglaj micrometric (nici macar milimetric) deci sunt sanse infime ca o cafea rasnita in alta parte decat la rasnita ta de espresso de acasa, sa se potriveasca. Este doar o legenda treaba asta cu “rasnita pentru espresso”, “cafea pentru espresso” etc. Mai simplu, ai nevoie de o rasnita calitativa pentru espresso. Acestea pornesc de la 670 de lei in sus.

  • Daniel
    February 16, 2015 at 00:15 Reply

    exista un exprosor care are mai mult compartimente de cafea? sa poti adauga 10 feluri de boabe, ar fi interesant, exista asa ceva?

    • February 16, 2015 at 10:55 Reply

      Nu, pentru ca ar trebui o rasnita pentru fiecare tip. Dar exista rasnite duble sau poti cumpara o rasnita pentru fiecare tip in parte si folosesti acelasi espressor.

  • Vornicu Cristian
    January 28, 2015 at 23:42 Reply

    Frumos articol. Am ramas impresionat. Vreau si eu pastila (cea din Matrix, bineinteles).
    Am auzit colegi care spun ca au baut o cafea buna facuta proaspat. Nu stiam exact la ce se refereau. Eu stau in Constanta si nu am unde incerca asa ceva, dar mi s a aprins beculetul.
    Pe de alta parte, e vorba si de venituri, si vad multa lume in jurul meu cum cumpara cafeaua dupa promotii si oferte, pentru cofeina pe care o au si apoi pentru gust. Si procentul e mare, de aceea si lipsa acestui tip de afacere in orasele mari. Pacat.

    • January 29, 2015 at 23:42 Reply

      Salut Cristian! E si constientizarea un pas in fata. In Constanta ai Houte Cup (piata Grivitei) ca si prajitorie plus Arabica Coffee Shop (Piata Ovidiu) care foloseste cafea de la un prajitor din Pitesti. Macar sa iti faci o idee pana o sa ai sculele tale acasa 🙂

  • Anca
    October 7, 2014 at 08:21 Reply

    La Iasi unde gasim cafea prospat prajita?
    Aritcolul este foarte interesant si folositor celor ce se straduiesc sa gaseasca o cafea de calitate. M-ati luminat in aceasta privinta.

  • Albu ioan
    August 22, 2014 at 11:49 Reply

    Am primit cafeaua Brazilia comandata foarte rapid,neasteptat de rapid,dar cand am preparat-o la ibric am constatat ca este putin arsa si cam amara,desi am indulcit-o suficient. Brazilia Santos de-la Leonard-Sibiu este mai buna .De gustibus…

    • August 22, 2014 at 21:07 Reply

      Ioan, de la ce prajitor era Brazilia? Evident, gusturile nu se discuta niciodata…

  • constantin chirita
    April 11, 2014 at 19:00 Reply

    Domnule Fratila,
    Nu faceti afirmatii fara sa aveti siguranta ca este adevarat.Cafeaua ce o importam este de cea
    mai buna calitate.Regret dar branduri precum passalacqua,new york,barbera,jolly va sunt necunoscute.Va limitati la brandurile ce va sunt oferite(illy,lavaza).Dealtfel tot ce comentati
    D.voastra sunt numai lucruri stiute.Nu veniti cu nimic nou.
    Constantin

    • April 11, 2014 at 19:07 Reply

      Constantin,
      Nu e nevoie de politeturi. Unde am comentat eu de bine despre Lavazza sau Illy? Cred ca nu ai citit bine articolul acesta 🙂 Eu tocmai asta sustin, ca promovarea brand-urilor in cafea este o prostie, la fel si reclama ta la cafele oxidate. Desfa o punga din marcile despre care vorbeai si compara ce gust are cafeaua in comparatie cu o cafea proaspat prajita de la Sarkis, Papajacques, Origo sau altii de gen. Crezi ca se compara? Orice trece de 4 saptamani (as spune 3 de fapt) nu se mai poate numi cafea adevarata. Retine acest lucru!

  • constantin chirita
    April 11, 2014 at 11:38 Reply

    Fara o cafea de foarte buna calitate totul este in zadar.
    http://www.xxxxxxro importator si distribuitor de cafea de extra calitate.

    • April 11, 2014 at 13:00 Reply

      Constantine, cum poti afirma ca vinzi extracalitate cand cafeaua ta este toata oxidata, prajita cine stie cand?! Ce inseamna mai exact “extracalitate”? 🙂

  • Espresso Cafe
    March 18, 2014 at 13:30 Reply

    Interesant articol. Am observat faptul ca aveti cunostinte vaste in domeniul cafelei. Nu va contrazic pentru ca nu am cum. Cafelele de origine si proaspat prajite binenteles ca sunt cele mai bune decat cele comerciale. De multe ori insa sunt mai greu de procurat. In cazul in care nu vrem doar sa bem acasa o cafea buna ci avem o afacere cu cafea gen restaurant, bar, automate de cafea lucrurile stau putin diferit. Producatorii mici din Romania nu asigura cafea constant de calitate. Cafeaua lor difera de multe ori de la un lot la altul. Cand ai nevoie de o cafea sa o comercializezi, e mai greu sa te ghidezi doar dupa aceste aspecte de calitate suprema pe care nu le contest.

  • Lumi
    January 20, 2014 at 20:36 Reply

    Pentru cei interesati, cafea verde boabe ecologica am gasit la magazinul bio-naturist. Prajitorul meu e deocamdata cuptorul 😉 (EDITAT)

  • dana
    April 7, 2013 at 12:24 Reply

    Buna ziua! In Calarasi sau in imprejurimi exista prajitorii? Multumesc!

    • April 7, 2013 at 18:00 Reply

      Hello Dana! Am publicat lista cu prajitoriile care vand persoanelor fizice, aici – https://www.espressoman.ro/de-unde-cumparam-cafea-harta-prajitoriilor-din-romania/ Din pacate Calarasi nu este pe lista dar exista curier. Nici macar Constanta sau Timisoara nu au prajitorii, ce sa mai spunem de orasele mai mici. Ar fi si riscant pentru un intreprinzator sa deschida o prajitorie in orase fara potential economic. E vorba de niste zeci de mii de euro investiti…

  • Elena Rees
    April 6, 2013 at 07:32 Reply

    As dori sa imi recomandati d eund eas putea sa cumpar si eu cafea proaspat prajita, de calitate. Locuiesc in Londra, dar transportul nu ar fi o problema.
    Multumesc

  • iulian popa
    March 11, 2013 at 19:12 Reply

    cred ca ar trebui sa ma bag si eu in jocul asta.
    detin in constanta un magazin de cafea din 2009
    lucram cu cafele de origine proaspat prajite
    promit cand am timp sa comentez impreuna cu voi.

  • Prodea Laurentiu
    November 20, 2012 at 21:18 Reply

    am citit articolul tau.Iti trebuie curaj si multe informatii ca sa scrii asa ceva.Deci bravo.
    vrea recomandari de soiuri care ti-au placut tie.

  • Papa Jacques
    August 1, 2012 at 08:03 Reply

    Noi suntem o mana de oameni care incercam sa schimbam putin situatia pe care a mentionat-o honciucmihai cel putin in ceea ce priveste piata de cafea din Romania.

    Liviu este foarte bine informat in ceea ce priveste aceasta piata si particularitatile ei din Romania. Sunt absolut convins ca demersul lui a fost de a impartasi informatia pe care o detine nu de a (isi) face reclama pe .

    Cateodata entuziasmul lui Liviu si energia cu care el isi face cunoscute punctele de vedere sunt gresit intelese dar eu sper sa si le pastreze cat mai mult timp.
    Amintiti-va ca luptam de aceeasi parte a baricadei.

    Toate cele bune,

    Radu

  • honciucmihai
    July 30, 2012 at 05:31 Reply

    Bravo Liviu ai sintetizat foarte bine situatia cafelei in Romania si nu numai . Acest lucru ,din pacate , nu este valabil numai la cafea ci la toate produsele de larg consum , din goana producatorilor dupa profit calitatea a ajuns o gluma

  • Gura Casca
    July 27, 2012 at 23:09 Reply

    Vezi Liviu, trebuia sa copy-paste direct acolo, nu link (sa-ti faci reclama la cateva sute de pagini de cafea in 8 pagini). Iar imi amintesc de nea Florescu, cafeaua si papa nicolau ceausescu.

  • Cucoana ce ti-a dat ban
    July 27, 2012 at 15:10 Reply

    La fel ca si tine tin foarte mult la acuratetea informatiilor. Deci specifica te rog ca ti-am dat ban pentru incalcarea regulamentului, respectiv pentru linkuri postate catre blogul tau, nu pentru ca ai incercat sa ne luminezi cu informatii pretioase.

    • July 27, 2012 at 15:27 Reply

      Vorbesti de regulament, de parca ai vorbi de constitutie 🙂 Adevarul e simplu – sunt foarte multe cucoane mercenare care scriu pe bloguri/forumuri si fac recomandari doar ca sa castige bani! Daca tu ai considerat ca imi fac reclama cu un link ce tinea loc de alte explicatii, e optiunea ta, caci esti admin. Ce nu m-ai lasat sa spun acolo iti spun aici – Macar spune-le cititoarelor tale sa-si faca mai des Papanicolau sau alti markeri, daca sunt consumatoare fidele de capsule cu diverse gusturi si arome 🙂 Sau poate le plac ingredientele: carboximeticeluloza, caramel amoniacal, “aroma”, agenti de ingrosare, “urme de soia” , “preparat pudra pe baza de…”, dioxid de siliciu, fosfat dipotasic, trifosfat pentasodic, citrat trisodic, polifosfat, esteri mono si diacetil ai mono si ai digliceridelor cu acizi grasi… etc.

      • Vrabie Daniel
        August 29, 2014 at 13:03 Reply

        Bravo Liviule.
        Din pacate,cruciada pe care o porti tu,referitoare la educarea consumatorului nu pica bine.
        La prea multi…si mai ales la cucoanele simandicoase care au procente din…stim noi ce!
        Le cam strica socotelile!

        • Melos Negros
          October 20, 2017 at 12:09 Reply

          Adevărat că e curată cruciadă ceea ce face nea Liviu. Și tot atât de adevărat e că toate datele sale pertinente nu fac decât să confirme pas cu pas, că batjocorirea consumatorului român pe toate planurile, este la ordinea zilei și-n domeniul nobilei cafele. E greu de găsit în toată Europa dacă nu cumva în toată lumea, un popor și o țară care să fie mai profitabile pentru toți țeparii și escrocii internaționali numiți importatori, producători, retailiști sau dracu mai știe cum – bașca politicienii șpăgari care le dau nas. „Protecția consmatorului”? Să fim serioși: asta e (chiar) cea mai mare țeapă.

Leave a Reply

15 + nineteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.