Cum a fost la Campionatul national de Aeropress 2016

MC vs Champion

*Spate in spate cu marele campion; photo credit: Mihai Lupu

Sa tot fie vreo opt ani de cand clevetim despre espressoare si cafea de slaba calitate pe forumurile romanesti (de 4 ani pe al nostru Espressoman), timp in care am asteptat piata de cafea sa evolueze si sa dea semne de maturitate. Daca pe linie de aparatura se poate spune ca avem “di tăti”, pe linie de cafea mai avem de mancat ceva jaratec. Asa sunt eu, incep pesimist ca apoi sa va arat partea frumoasa a lucrurilor.  Nu sunt singurul, si colegul Ernest are ceva din stilul acesta 🙂

Incep direct – in cei 14 ani de cand prezint evenimente, niciodata nu am avut libertatea sa spun la microfon  “oameni buni, nu mai consumati cafea din supermarket sau “speciala de horeca”, nu mai beti brand-uri, ci cautati cafeaua de specialitate proaspat prajita, cu data prajirii inscriptionata pe pachet”.  E o placere imensa sa poti spune acest lucru iar langa tine sa fie o parte dintre cele mai bune prajitorii din tara, unde oamenii care te-au ascultat sa se poata duce sa deguste o origine sau alta si sa se convinga. Acesta cred ca a fost marele efect al True Artisan Cafe, evenimentul de cafea in cadrul caruia s-a desfasurat si Campionatul national de aeropress.

Locatia, The Ark, nu mi-a starnit un puternic sentiment de optimism la inceput, fiind plasata oarecum departe de mijloacele de transport, printre florarese cafenii, dar s-a dovedit a fi cea mai buna alegere, caci cei 100-200 de oameni prezenti aproape in permanenta in interior au facut ca locul acesta compact sa para mereu plin de viata. Si asa a fost. Am vazut multi actori din scena cafelei, multi pasionati espressomani, multi clujeni, multi hipsteri ca gen dominant, persoane publice, dar si multe mame ce isi tineau bebelusii in marsupiu si tati care se holbau la ochii frumosi ai nevestei comediantului Teo.

Dar cel mai mult m-a impresionat sentimentul de unire! Vorbim de o piata concurentiala cu potential de implozie daca nu se mareste baza de clienti, in care evident ca fiecare prajitor sau cafenea de specialitate are interesele sale, masurate in sute de kg de cafea prajite lunar. Dar sa vezi cum business-ul ramane putin deoparte si prajitori ca Yume,  Claro, Origo, Olivo, Guido stau de vorba cu zambetul pe buze, schimba pungi de cafea intre ei si fac impreuna educatie servind cafele delicioase publicului larg, insemna destul de mult ca si semnificatie pentru viitor si cu siguranta o piatra in ochii brand-urilor HoReCa traditionale, carora simt ca incepe sa li se clatine putin scaunul. Am zis putin, nu mult, deocamdata  🙂   Pacat ca nu au fost mai multe prajitorii, impresia (before event) fiind ca e vorba de o singura zi, intr-o zona nu neaparat frumoasa, cu o nesiguranta a unui numar mare de vizitatori etc. Uite ca temerile acestea au fost infrante de realitate si cred ca investitia in participare pentru cei care au venit s-a dovedit a fi reusita, iar cei ce n-au venit chiar au ce regreta. Sunt convins ca la editia a doua vom avea parte de si mai multi prajitori.  In fapt, plutea in aer o impresie de “cartel premium”  asupra triadei Origo – Guido – Olivo, insa sunt sigur ca echipele de profesionisti de la Claro si Yume s-au simtit foarte bine, fara astfel de impresii. Organizatoric, exista lucruri de imbunatatit si sunt convins ca micile inadvertente gen doua prajitorii pe un singur grup de espressor, se vor remedia la editia urmatoare.

Peste toate nu se poate sa nu observi ascensiunea Clujului, care la numarul de cafenele ce folosesc boabe de specialitate sufla in ceafa Bucurestiului dupa parerea “capitalistilor” sau chiar sunt peste Bucuresti, dupa parerea clujenilor. Nu e un razboi, ci un exemplu de cum unii oameni din anumite orase pot intelege ca a mangeria o cafenea nu inseamna doar sa incasezi plati de exclusivitate ca si “buget de marketing” de la un brand celebru de cafea ci sa privesti lucrurile prin prisma calitatii pe care vrei sa o oferi clientilor in ceasca, a educatiei pe care o faci cu echipa barista angajata de tine. Iar antreprenori din aceste doua orase au trecut peste aceasta bariera aparenta si acum sunt pe val.

Campionatul national de Aeropress, punctul central al evenimentului, s-a bucurat si el de mare succes, 37 de participanti inscriindu-se in concurs, pentru un loc in avionul de Dublin, la campionatul mondial. Felicitari castigatorului, Alexandru Lazar (Victor Fresh To Go, din Cluj-Napoca) si sunt sigur ca dupa cateva zile de training cu juratul Cosmin Mihailov, ne va reprezenta cu cinste la mondiale.  Felicitari de asemenea tuturor concurentilor pentru faptul ca participand au dovedit ca avem o noua generatie de barista, pasionati de meseria lor, volubili, inteligenti, zambitori si optimisti, pregatiti cu totii sa intampine clientii cu noua filosofie 3rd wave coffee. Apropo de juriu, organizatorii au strans la un loc cativa dintre cei mai buni oameni in cafea din Romania, alaturi de Cosmin Mihailov (Bloom)  fiind Vlad Buda (Steam), Marius Nica (Olivo), plus un master judge din Berlin, Patrick de la 5 Elephant.

Am fost bucuros sa vad ca si comunitatea Espressoman a avut doi reprezentati inimosi, Cosmin Racolta si Stefan Dinescu, Cosmin la prima participare, Stefan calit inclusiv in competitii internationale dupa castigarea nationalei de Cup Tasting. In plus, pentru colegii mei de forum am rezervat si un loc doar al nostru unde am pus back to back Expobarul meu Brewtus si un La Marzocco GS/3 EV, in ideea de a vedea diferentele intre un grup E61 si unul saturat LM. Am gresit ca nu am avut doua rasnite identice ca sa putem fi obiectivi cat de cat, dar promit sa gasesc un loc adecvat si sa repetam experimentul, cu toate temele facute.

La final, organizatorul La Marzocco Romania, prin Afshin Roshanian, parea coplesit de intregul tablou, probabil realizand totul abia a doua zi, caci l-am vazut tare tulburat de amploarea evenimentului, la festivitatea de premiere. Un mare BRAVO, atat lui cat si tuturor celor implicati in proiect.

Asa cum spunea si Mihai Panfil, managerul de competitie, trebuie sa amintim si sa invitam toti pasionatii de cafea si la urmatoarele mari evenimente dedicate cafelei de anul acesta, Bucharest Coffee Festival organizat de SCAE Romania intre 4 si 8 mai,  Barmaniada, cu 8 ani de traditie in spate, pe 31 mai si de ce nu, Tea and Coffee Festival din toamna. Asa cum spuneam si la fata locului, aceste concursuri nu sunt niste demonstratii de forta neaparat ci au rolul de a premia excelenta in domeniu si a promova bunul gust, calitatea, cafeaua de specialitate, oamenii pasionati din spatele barului, toate fiind ingrediente pentru un client final mai educat si mai pretentios.

Mai multe fotografii de la eveniment se gasesc si pe topicul dedicat evenimentului de pe Forumul Espressoman.

 

 

Comments (3)

  • Daniel
    May 15, 2016 at 16:00 Reply

    Foarte frumos!

  • Visan Alexandru
    May 4, 2016 at 19:54 Reply

    trei reprezentanti. 🙂

Leave a Reply

2 × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.